Συμπλήρωμα βιταμίνης D; Όχι για τους υγιείς ανθρώπους!


Όπως διαβάσαμε στο περιοδικό Lancet, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D, δεν ωφελούν στην οστική πυκνότητα, στους υγιείς ενήλικες.

Δεν μπορούμε βέβαια να αγνοήσουμε τις δηλώσεις ειδικών που αναφέρουν ότι πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο, για το λόγο αυτό δεν πρέπει όσοι ήδη κάνουν χρήση συμπληρωμάτων να τα σταματήσουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού που τους τα σύστησε.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Auckland αναλύοντας 23 έρευνες που αφορούσαν 4000 ανθρώπους, πραγματοποίησαν μετανάλυση των τυχαιοποιημένων δοκιμών που εξέταζαν ποια είναι η επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην οστική πυκνότητα σε υγιείς ενήλικες, μέχρι τον Ιούλιο του 2012.
Όσοι συμμετείχαν, λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D για 2 χρόνια, κατά μέσο όρο.
Πολλές ήταν οι χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Φιλανδία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.
Τα ευρήματα δεν εντόπισαν οφέλη για τους ανθρώπους που λάμβαναν τη βιταμίνη, όμως παρατηρήθηκε μια στατιστική αύξηση μικρή όμως σημαντική, στην οστική πυκνότητα του αυχένα του μηριαίου οστού.
Αυτό που συμπερένουν οι ερευνητές είναι πως η επίδραση δεν είναι πιθανό να είναι κλινικά σημαντική.
Ο καθηγητής - ερευνητής Ian Reid του Πανεπιστημίου του Auckland, δηλώνει ότι τα ευρήματα δείχνουν πως οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης D, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία, η χορήγηση συμπληρωμάτων χαμηλής δόσης βιταμίνης D, σε ανθρώπους μόνο που έχουν πιθανή έλλειψη, θα απελευθέρωνε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλού στην περίθαλψη.

πηγή: thelancet.com

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram