Η πρώτη ελληνίδα "Μις Ευρώπη"



Η γυναικεία ομορφιά από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα βραβευόταν όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Το 1930 μάλιστα αναδεικνύεται η πρώτη "Μις Ευρώπη" η οποία ήταν Ελληνίδα και άκουγε στο όνομα Αλίκη Διπλαράκου με καταγωγή από τη Μάνη και γεννημένη στις 28 Αυγούστου του 1912. Ήταν καστανή με μεγάλα μάτια, λεπτά χείλη, ύψος 1.68 και αδύνατη, σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής.

Τα καλλιστεία εκείνη την εποχή διοργανώνονταν από την Ένωση Συντακτών και η Αλίκη Διπλαράκου βρέθηκε, μάλλον τυχαία να διαγωνίζεται, αφού κάποιος γνωστός της τη δήλωσε εν αγνοία της και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, που παρακολουθούσε με την οικογένειά της στο θέατρο "Ολύμπια", άκουσε την κριτική επιτροπή να φωνάζει το όνομά της καλώντας τη στη σκηνή.

Αργότερα θα δήλωνε στο Times του Λονδίνου, πως θέλησε να αρνηθεί, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που παραβρισκόταν στην εκδήλωση, της είπε πως η συμμετοχή της στο διαγωνισμό, είναι εθνική υπόθεση, πείθοντάς τη να λάβει μέρος. Η μόλις 18 χρόνων Αλίκη, κέρδισε το διαγωνισμό και στέφτηκε "Μις Ελλάς" παρά τον κοινώς ομολογούμενο μεγάλο ανταγωνισμό.

Να πώς περιγράφει τη βραδιά η εφημερίδα "Βραδυνή".

«Βραδυνή» της 14ης Ιανουαρίου του 1930: «...φοράει ένα γαλάζιο πενιουάρ με μια γουνίτσα λευκή στο λαιμό που κυματίζει αρμονικά, σύμφωνα με τις κινήσεις του φιδίσιου κορμού, που όλο μαζί είναι ένα ποίημα. Ηγεμονικό παράστημα, χάρις και αρμονία κινήσεων, βάδισμα μεγαλοπρεπές, ελαφρότης νεράιδας. Τα δυο υπογάλανα μάτια της σπινθηροβολούν ασυνήθιστα, δείχνουν ένα πάθος ακαθόριστο, μια μελαγχολική διάθεση, που είναι αποτέλεσμα υπερβολικής αισθηματικότητας.(...) Κι έπειτα τα λεπτότατα χείλη που υπομειδιούν διαρκώς, με μια ανείπωτη γλυκύτητα.(...) Λαιμός χυτός, χέρια λεπτά, μπράτσα τορνευτά, που λεπταίνουν όσο ανεβαίνουν και απολήγουν σε λεπτότατα δάκτυλα, όπως μια μελωδία που σβήνει. Και το φινάλε, τα μακριά υπόξανθα μαλλιά, που κυματίζουν πάνω στους ώμους».

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1930, στο Παρίσι λαμβάνει μέρος στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της "Μις Ευρώπη" όπου κερδίζει επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά. Η επιτυχία της αυτή πανηγυρίστηκε στην Αθήνα όπως ήταν αναμενόμενο. Χιλιάδες κόσμου συνωστίσθηκαν στην οδό Ερμού στις 9 Ιουνίου, για να τη δουν από κοντά και να τη συγχαρούν.

Στις 13 Οκτωβρίου του 1930, ένα ακόμα ταξίδι περίμενε την Αλίκη Διπλαράκου στη μακρινή Βραζιλία (Ρίο ντε Ζανέιρο), για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της "Μις Υφήλιος" όπου πήρε τη δεύτερη θέση, πίσω από τη "Μις Βραζιλία".

Η συνέχεια για την Ελληνίδα "Μις Ευρώπη" ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, γιατί αφού ασχολήθηκε λίγο με το θέατρο, στη συνέχεια περιόδευσε στις Η.Π.Α. δίνοντας διαλέξεις για τον ελληνικό πολιτισμό, αποδεικνύοντας ότι όσοι πιστεύουν πως, οι όμορφες δεν μπορούν να είναι και έξυπνες, είναι πέρα για πέρα λανθασμένο. Οι τρεις γλώσσες που μιλούσε με άνεση (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά) τη βοήθησαν ιδιαίτερα σ' αυτή της την προσπάθεια.

Πρωτοσέλιδο η Αλίκη Διπλαράκου έγινε ξανά στα μέσα τις δεκαετίας του ΄30, όταν ντυμένη άνδρας παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους, για να γνωρίσει την απαγορευμένη για τις γυναίκες Αθωνική Πολιτεία.

Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά. Έφυγε από τη ζωή πριν δώδεκα χρόνια, το 2002.




πηγή πληροφοριών: sansimera.gr

κείμενο: to e-periodiko mas
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram