Η Τσικνοπέμπτη στην παλιά και τη νέα Αθήνα



Στην παλιά Αθήνα το μεγαλύτερο κέφι απ' όλες τις αποκριάτικες μέρες γινότανε την Τσικνοπέμπτη. Κι αυτό επειδή τη μέρα τούτη, όπως την Καθαρή Δευτέρα, ο περισσότερος κόσμος συγκεντρωνότανε στο λόφο του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο, κάτω από την Ακρόπολη ή στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, όχι βέβαια για να φάει τα νηστήσιμά του αλλά για να απολαύσει το σουβλιστό του αρνί, το κατσίκι του, το κοκορέτσι, τη γαρδούμπα, να πιει την ξανθιά του ρετσίνα ή το κοκκινέλι του και να τραγουδήσει, να χορέψει και να πει τα ευτράπελά του, που τη μέρα αυτή επιτρέπονταν να τα λένε μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες, όσο πικάντικα κι αν ήτανε.

Άλλοι πάλι, μαζεύονταν στην κοινή αυλή των σπιτιών τους και μαγείρευαν ό,τι κρέας μπορούσαν να πληρώσουν για να φάνε όλοι μαζί, γλεντώντας και πίνοντας κρασί. Τα τραγούδια και τα γέλια το βράδυ της Τσικνοπέμπτης αντηχούσαν στους δρόμους, όπου δεν περνούσαν αυτοκίνητα...

Κοντά στα 1938, οργάνωναν οι Αθηναίοι μεγάλες εξορμήσεις στις ταβέρνες της Πλάκας και του Ψυρρή. Το αποκριάτικο γλέντι γινόταν στα ταβερνάκια της οδού Κυδαθηναίων και στην ταβέρνα του Γιαμβριά όπου το κλαρίνο του

Παναγιώτη από τη Θήβα και το σαντούρι του Νικόλα από το Μαρούσι αντηχούσαν μαζί με τα τραγούδια των Αθηναίων που γλένταγαν πίνοντας ρετσίνα.

Στη σημερινή Αθήνα υπάρχουν εκδηλώσεις που μπορούν να σας βάλουν στο κλίμα χωρίς μάλιστα να ξοδέψετε χρήματα...

Στις 11.00 π.μ. η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων με αποκριάτικους ρυθμούς ξεκινώντας από την Πλατεία Κοτζιά.
Στις 12.00 στην Πλατεία Βαρβακείου θα γίνει παραδοσιακό τσίκνισμα (προσφορά των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς), με μουσική από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων.
Στις 18.00 το γλέντι συνεχίζεται στην Πλατεία Μοναστηρακίου, με λάτιν ρυθμούς από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, ενώ στο μετρό Μοναστηρακίου, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων ερμηνεύει τραγούδια της Παλιάς Αθήνας.
Στις 20.00 το γλέντι μεταφέρεται στην Πλάκα, με παρέλαση καρναβαλιστών με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια στο ιστορικό κέντρο της πόλης από τις Μορφές Έκφρασης.

Αν πάλι θέλετε να βρεθείτε σε αποκριάτικα πάρτι, δεν έχετε παρά να πάτε στα παρακάτω σημεία:

Διασκεύασέ το στο Μαγκαζέ

Στην Αιόλου, την Τσικνοπέμπτη στήνεται ένα διαφορετικό party με τη Φωτεινή Γαλάνη σε ελληνικές και ξένες διασκευές.
Info: Είσοδος ελεύθερη. Έναρξη: 22.00
Μαγκαζέ, Αιόλου 33

PROG-Ο-RAMA στο Bat City
Μια βραδιά αφιερωμένη στο Progressive Rock και στο Hard Rock της χρυσής εποχής διοργανώνει το PROG-Ο-RAMA για την Τσικνοπέμπτη στο Bat City, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Info: Είσοδος ελεύθερη. Έναρξη: 21.00
Bat city, Λ. Αλεξάνδρας

Τσικνοπέμπτη στο Μπούφο
Στο νεοκλασικό της Καρόρη ψήνουμε, πίνουμε και χορεύουμε από τις 8 το απόγευμα και μέχρι πρωίας. Τις μουσικές την ιδιαίτερη αυτή μέρα των Αποκριών, αναλαμβάνει ο θρυλικός Batman του Νέου Κόσμου, με όλα τα κλασικά και αγαπημένα, παλιά και καινούρια, ελληνικά λαϊκά τραγούδια, στο Μπούφο στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.
Ιnfo: Είσοδος ελεύθερη, Έναρξη: 20.00
Μπούφος, Καρόρη 4, Πλ. Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι

Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους!

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram