Τα άχρηστα cd, χρήσιμα για τον καθαρισμό λυμάτων!



Μια δεύτερη ευκαιρία στα παραπεταμένα CD σας υπόσχεται να δώσει ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, αξιοποιώντας τα για τον καθαρισμό λυμάτων.

Ο Ντιν Πινγκ Τσάι και οι συνάδελφοί του  παρουσίασαν τη συσκευή που ανέπτυξαν και η οποία χρησιμοποιεί οπτικούς δίσκους για να διασπάσει τους οργανικούς ρύπους στα λύματα καθαρίζοντας το νερό. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το όφελος είναι διπλό, αφού η φθηνή και αποδοτική μέθοδος που επινόησαν μπορεί παράλληλα να βοηθήσει ώστε λιγότερα άχρηστα CD να καταλήγουν στις χωματερές.

«Οι οπτικοί δίσκοι είναι φθηνοί, εύκολα διαθέσιμοι και πολύ διαδεδομένοι», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας προσθέτοντας ότι κάθε χρόνο κατασκευάζονται σχεδόν 20 δισεκατομμύρια CD.

Η ομάδα του Τσάι χρησιμοποίησε την επιφάνεια των δίσκων ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη μικροσκοπικών νανοράβδων οξειδίου του ψευδαργύρου, που το πάχος τους δεν ξεπερνά το ένα χιλιοστό αυτού της ανθρώπινης τρίχας. Αυτός ο ημιαγωγός μπορεί να λειτουργήσει ως φωτοκαταλύτης που διασπά τους οργανικούς ρύπους στο νερό μόλις έρθει σε επαφή με υπεριώδη ακτινοβολία.

Η ανθεκτικότητα των δίσκων και το γεγονός ότι μπορούν να περιστραφούν σε πολύ υψηλές ταχύτητες σημαίνει ότι το νερό εξαπλώνεται με ομοιόμορφο τρόπο καθώς στάζει στην επιφάνεια, ενώ η ακτινοβολία διεισδύει ευκολότερα, διασπώντας τους ρύπους πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες μεθόδους.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την εφεύρεσή τους χρησιμοποιώντας πορτοκαλί μπογιά, την οποία διέλυσαν σε νερό. Είδαν ότι, μετά από μόλις μια ώρα χρήσης, το 95% της μπογιάς είχε εξαφανιστεί. Όπως λένε, η συσκευή μπορεί να καθαρίσει 150 ml ανά λεπτό και να χρησιμοποιηθεί με ευκολία σε μικρές μονάδες διαχείρισης λυμάτων, χωρίς να καταναλώνει πολύ ρεύμα.

Επόμενος στόχος τους είναι να βελτιώσουν την αποδοτικότητα της εφεύρεσης, κάτι που μπορεί να γίνει στοιβάζοντας οπτικούς δίσκους σε πολλά επίπεδα.



πηγή
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram