Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!...


πό πού προήλθε η φράση)



Οι Ενετοί που άλλοτε κυριαρχούσαν στις θάλασσες, εγκαινίασαν πρώτοι τα ιστιοφόρα μεταγωγικά, όταν ήθελαν να μεταφέρουν το στρατό τους. Τα καράβια αυτά ήταν ξύλινα και πελώρια και είχαν σχήμα αχλαδιού. Έσερναν δε πίσω τους, ένα μικρό καραβάκι, που έβαζαν μέσα τον οπλισμό και τα πολεμοφόδια, καθώς επίσης και τρόφιμα, αλλά και διάφορα πολεμικά σύνεργα.

Οι Έλληνες τα είχαν βαφτίσει, "αχλάδες" από το σχήμα τους. 
Έτσι, όταν καμιά φορά στο πέλαγος παρουσιαζόταν κανένα άγνωστο καράβι, οι νησιώτες (βιγλάτορες) ανέβαιναν στους βράχους και από κει παρακολουθούσαν με αγωνία τις κινήσεις του. Αν ήταν απλώς ένα ιστιοφόρο, δεν ανησυχούσαν τόσο, γιατί υπήρχε πιθανότητα να συνεχίσει αλλού το δρόμο του. Αν όμως ήταν "αχλάδα" τους έπιανε πανικός, γιατί καταλάβαιναν ότι σε λίγο θα άρχιζαν μάχες, πολιορκίες, πείνα και θάνατοι.
Έφευγαν τότε για να ετοιμάσουν την άμυνά τους. Από στόμα σε στόμα κυκλοφορούσε η φήμη ότι η "αχλάδα" έχει πίσω την ουρά. Με την ουρά, εννοούσαν το καραβάκι που έσερνε το μεταγωγικό. Άρα επίθεση και έλεγαν: "Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!"

πηγή: infobeto.com
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram