Μια υπέροχη ιστορία του Paulo Coelho

Μια υπέροχη ιστορία του Paulo Coelho


Ένας άντρας, το άλογό του και ο σκύλος του, περπατούσαν σ' ένα δρόμο και καθώς περνούσαν κάτω από ένα δέντρο, έπεσε ένας κεραυνός και έκανε και τους τρεις στάχτη.
Όμως ο άντρας δεν κατάλαβε ότι είχε εγκαταλείψει αυτόν τον κόσμο και συνέχισε την πορεία του με τα δυο του ζώα. (Κάποιες φορές περνάει κάποιος χρόνος μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι νεκροί την καινούργια τους κατάσταση).
Ο δρόμος ήταν πολύ μακρύς και ανέβαιναν σ' ένα λόφο. Ο ήλιος ήταν δυνατός κι αυτοί ίδρωναν και διψούσαν.

Σε μια στροφή του δρόμου είδαν μια πανέμορφη μαρμάρινη πύλη, που οδηγούσε σε μια πλατεία στρωμένη με πλάκες από χρυσάφι.
Ο διαβάτης μας κατευθύνθηκε προς τον άνθρωπο που φύλαγε την είσοδο και είχε μαζί του, το εξής διάλογο:
- Καλημέρα
- Καλημέρα, απάντησε ο φύλακας
- Πώς λέγεται αυτό το όμορφο μέρος;
- Αυτός είναι ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
- Τι καλά που φτάσαμε στον Παράδεισο, γιατί διψάμε!
- Κύριε, μπορείτε να μπείτε και να πιείτε όσο νερό θέλετε, απάντησε ο φύλακας και έδειξε την πηγή.
- Και το άλογο και ο σκύλος μου, διψούν επίσης
- Λυπάμαι πολύ, απάντησε ο φύλακας, αλλά εδώ, απαγορεύεται η είσοδος στα ζώα.
Ο άντρας, αρνήθηκε, ευχαρίστησε το φύλακα και συνέχισε το δρόμο του.
Αφού περπάτησαν για αρκετή ώρα, εξαντλημένοι πλέον και οι τρεις, έφτασαν σ' ένα άλλο μέρος.
Στη σκιά ενός δέντρου καθόταν ένας άντρας και είχε το κεφάλι του σκεπασμένο μ' ένα καπέλο.
- Καλημέρα, είπε ο διαβάτης
- Διψάμε πολύ, το άλογο, ο σκύλος μου κι εγώ.
- Υπάρχει μια πηγή, ανάμεσα σ' εκείνα τα βράχια, απάντησε ο άντρας, δείχνοντας το μέρος.
Μπορείτε να πιείτε, όσο νερό θέλετε.
Ο άνθρωπος, το άλογο και ο σκύλος του πήγαν στην πηγή και κατεύνασαν τη δίψα τους. Ο διαβάτης γύρισε πίσω να ευχαριστήσει τον άντρα.
- Μπορείτε να ξανάρθετε όποτε θέλετε, απάντησε εκείνος.
- Επί τι ευκαιρία, πώς ονομάζεται αυτό το μέρος; ρώτησε ο άντρας.
- ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!
- Ο Παράδεισος; Μα ο φύλακας της μαρμάρινης εισόδου, μου είπε ότι εκείνο ήταν ο Παράδεισος!...
- Εκείνο δεν ήταν ο Παράδεισος, αλλά η Κόλαση, απάντησε ο φύλακας.
Ο διαβάτης, έμεινε σαστισμένος.
- Θα έπρεπε να τους απαγορεύσετε να χρησιμοποιούν το όνομά σας! Αυτή η λάθος πληροφορία, μπορεί να προκαλέσε μεγάλο μπέρδεμα, είπε ο διαβάτης.
- Σε καμία περίπτωση, αντέτεινε ο άντρας. Στην πραγματικότητα, μας κάνουν μεγάλη χάρη, διότι παραμένουν εκεί όλοι όσοι είναι ικανοί να εγκαταλείψουν τους καλύτερους τους φίλους, για δικό τους όφελος!...
                                                                         Paulo Coelho
Καλό σας μήνα!



[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
"Τζαμάλες" ένα αρχαίο έθιμο, που ακόμα καλά κρατεί...

"Τζαμάλες" ένα αρχαίο έθιμο, που ακόμα καλά κρατεί...


Το αποκριάτικο έθιμο των Ιωαννίνων


Οι "τζαμάλες" είναι χαρακτηριστική αποκριάτικη γιορτή της πόλης των Ιωαννίνων. Όπως τα περισσότερα έθιμα του τόπου μας, η προέλευσή του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι παραστάσεις από τον αρχαίο στάμνο του ζωγράφου Δίνου, μας κάνουν σαφές, ότι οι ρίζες του βρίσκονται στις αρχαίες Διονυσιακές γιορτές.

Το έθιμο αφορά τις φωτιές, που στήνουν οι Γιαννιώτες σε κάθε συνοικία της πόλης, με τη δύση του ήλιου και είναι το κέντρο της γιορτής. Γύρω από αυτές θα στηθεί μεγάλο γλέντι με χορό, το γνωστό μας γαϊτανάκι, κρασί, φασολάδα και φυσικά τις πατροπαράδοτες και πασίγνωστες για τη νοστιμιά τους ηπειρώτικες πίτες. Οι σατυρικοί χοροί, τα πειράγματα και τα αστεία μεταξύ των κατοίκων, κρατά μέχρι το πρωί!

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Ιωαννίνων στην προσπάθειά του να στηρίξει το έθιμο, παρέχει δωρεάν τα ξύλα για τις φωτιές, με τη βοήθεια και των ειδικών συλλόγων, που έχουν οργανωθεί σε κάθε συνοικία.

Δύο με τρεις μέρες πριν την Κυριακή της Τυρινής, φέρνουν τα καυσόξυλα και τα στιβάζουν σε κεντρικά σημεία της κάθε γειτονιάς. Το Σάββατο οι θαμώνες των γειτονικών καφενείων που έχουν αναλάβει την επιστασία της "τζαμάλας" στήνουν με προσοχή τη στυλοειδή πυρά με τον εξής τρόπο: Σε ένα κύκλο διαμέτρου 3 - 6 μέτρων, στρώνεται πρώτα ψιλή άμμος για να υπάρχει ασφάλεια. Στο κέντρο του κύκλου υψώνουν ένα στύλο ως 3 μέτρα ψηλό και γύρω του (και σ' όλη την επιφάνεια του κύκλου) τοποθετούν τα ξύλα με τη μορφή πυραμίδας.

Το απόγευμα της Κυριακής μετά τον "εσπερινό της συγγνώμης" ρίχνει το σπίρτο ο επικεφαλής στην περασμένη με πίσσα βάση της "τζαμάλας". Μόλις αρχίσει να φουντώνει η φωτιά, η μουσική δίνει το σύνθημα, για να αρχίσει ο χορός και το γλέντι, που θα κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Καθαρής Δευτέρας.

Το έθιμο αυτό βασίζεται στην αντίληψη των ανθρώπων ότι η φωτιά λειτουργεί καθαρτικά. Μέσα απ' αυτή οι άνθρωποι ξόρκιζαν το κακό και σηματοδοτούσαν την ελπίδα πως ο Χειμώνας τελειώνει και μαζί του και τα κακά, για να έρθει η Άνοιξη που θα δώσει αναζωογόνηση και νέους καρπούς στη φύση.

Το γλέντι γύρω από τη φωτιά μεγάλο, το τραπέζι κοινό, το κρασί κοινό, όλοι κερνούν κι όλοι πίνουν σ' αυτή τη γιορτή, από την οποία όπως είπαμε δε λείπουν οι φημισμένες ηπειρώτικες πίτες. Μάλιστα τρεις είναι οι ζυμαρόπιτες που συνηθίζονται: η γαλατόπιτα που φτιάχνεται για να είναι τα πρόβατα "καλογάλαρα", η τυρόπιτα, για να είναι άφθονα και πετυχημένα τα τυριά τους και η χορτόπιτα ζυμωμένη με παπαρούνες για να γίνεται κατάμαυρη με το ψήσιμο κι έτσι "να γεννηθούν όλα τ' αρνιά" όπως συμφέρει το κοπάδι.

Σίγουρα θα συμφωνήσετε, πως μέσα από αυτά τα έθιμα περνά ο ελληνικός πολιτισμός από την αρχαιότητα ως σήμερα και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεχαστούν!



Πηγή πληροφοριών: giannena-e.gr
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Κρατήστε το χρόνο μακριά από το πρόσωπό σας, με μια εκπληκτική μάσκα ούζου!

Κρατήστε το χρόνο μακριά από το πρόσωπό σας, με μια εκπληκτική μάσκα ούζου!


Ο χρόνος δεν περνά απαρατήρητος από το πρόσωπό μας. Αργά ή γρήγορα αφήνει τα σημάδια του, αφού η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται. Μπορούμε όμως να καθυστερήσουμε τα σημάδια του με μια μάσκα από ούζο και γλυκάνισο. Όσοι τη δοκίμασαν λένε πώς τα αποτελέσματα είναι θεαματικά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:
  • 1 σφηνάκι ούζο 
  • 1 σφηνάκι γλυκάνισο
  • 1 σφηνάκι ταχίνι

[Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε και συσφιγκτική λοσιόν χρησιμοποιώντας 1 σφηνάκι ούζο και 1 σφηνάκι νερό.]

Ανακατέψτε προσεκτικά έτσι ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα και απλώστε το στο πρόσωπο και το λαιμό, για 30 λεπτά, προσέχοντας να αποφύγετε την περιοχή γύρω από τα μάτια. Αφαιρέστε τη με χλιαρό νερό και μετά χρησιμοποιείτε την αντίστοιχη συσφιγκτική λοσιόν.

Θυμηθείτε πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε συνταγή να κάνετε ένα τεστ σε ένα μικρό σημείο του προσώπου σας, για να δείτε πώς θα αντιδράσει το δέρμα σας και πάντα σε καλά καθαρισμένο πρόσωπο.

Στη συνέχεια απλώστε την ενυδατική ή τη συσφιγκτική σας κρέμα. Απλό δεν είναι;...

Από την Πόπη Γιαννάκου
Αισθητικό & Συγγραφέα



το διαβάσαμε στο mylady.gr
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Πώς θα αφαιρέσω τις χάρτινες ετικέτες από ένα μπουκάλι;

Πώς θα αφαιρέσω τις χάρτινες ετικέτες από ένα μπουκάλι;



Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το πετύχετε είναι ο ...κλασικός! Νερό, σαπούνι, κουβάς, υπομονή!...
Σας ακούγεται περίπλοκο; Δεν είναι! 
Βάλτε σε ένα κουβά νερό και σαπούνι ή υγρό πιάτων. Βυθίσε μέσα τα μπουκάλια που θέλετε να απαλλαγείτε από τις ετικέτες τους και αφήστε εκεί όλη τη νύχτα (εδώ χρειάζετε η υπομονή που σας λέγαμε).
Την επόμενη μέρα οι ετικέτες θα επιπλέουν ή το πολύ πολύ θα χρειαστεί να τις τρίψετε λίγο με το σφουγγάρι. 
Θα αφήσουν το μπουκάλι καθαρό και χωρίς χαρακιές, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσετε με οποιοδήποτε τρόπο θελήσετε, όπως να φυλάξετε τα σπιτικά λικέρ ή να τα χρησιμοποιήσετε για διακόσμηση. 
Κάποιες ιδέες για τη χρήση τους, θα σας δώσουμε σε επόμενη ανάρτηση...
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Πετάτε τους φελλούς των μπουκαλιών; Λάθος!

Πετάτε τους φελλούς των μπουκαλιών; Λάθος!


Μην πετάτε τους φελούς των μπουκαλιών που έχετε καταναλώσει. Μαζέψτε τους κι ελάτε να δούμε μαζί, τι μπορείτε να κάνετε μ' αυτούς.


Έχετε μια παλιά σιφινιέρα από τη γιαγιά ξεχασμένη στην αποθήκη; Θαυμάσια!... Αφού την καθαρίσετε και τη βάψετε, "ντύστε" το πάνω μέρος της, με φελλούς από μπουκάλια, όπως έγινε σ' αυτή της φωτογραφίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκπληκτικό τραπεζάκι για τον καφέ σας με αποθηκευτικό χώρο, που θα αγαπήσετε. Θα χρειαστείτε 330 περίπου φελλούς.


Πάρτε μια στρογγυλή βάση για στεφάνια από φιλιζόλ ή αφρό και πάνω της καρφώστε 200 φελλούς με οδοντογλυφίδες όπως στο στεφάνι της φωτογραφίας. Μια κορδέλλα για να το κρεμάσετε και σίγουρα θα συμφωνήσετε πως τελικά, τα καλύτερα σχέδια είναι τα απλά!


Θα φανταζόσασταν ποτέ, πως τα πώματα του κρασιού κρέμονται από μια παλιά σχάρα ανεμιστήρα με τη μορφή φωτιστικού και θα ήταν μάλιστα και τόσο κομψά; Όπως και να ΄χει, αυτό το φωτιστικό φτιάχνεται με 60 - 100 φελλούς και είναι εντυπωσιακό! Αν πάλι είστε της άποψης "τα πάντα στη θέση τους"; Τότε θα αγαπήσετε αυτή την ιδέα της κρεμαστής μπιζουτιέρας, όπου τα πάντα τακτοποιούνται εκεί που πρέπει. Τα μόνα που χρειάζεστε είναι, μια κρονίζα και 6 με 8 φελλούς. 


Δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερο τρόπο να σερβίρουμε κρασί με τυρί, από αυτό. Μαχαίρια με λαβή από φελλούς! Για να το πετύχετε, πάρτε ένα σφυρί και σπάστε τις λαβές από ένα παλιό σετ μαχαιριών, τις οποίες θα αντικαταστείσε με φελλό. Θα χρειαστείτε ένα φελλό για κάθε μαχαίρι.

 Αν σας αρέσουν οι παραπάνω ιδέες και θέλετε να τις κατασκευάσετε, σίγουρα θα σκεφτείτε αυτό που σκεφτήκαμε κι εμείς... Ότι χρειάζονται πολλοί φελλοί, άρα πολλά μπουκάλια να καταναλώσουμε. Υπάρχει ενναλακτική! Αγοράστε τους από καταστήματα που πουλάνε είδη οινοποιίας ή από το διαδίκτυο.
Είναι ατέλειωτες οι χρήσεις των φελλών. Εμείς παρουσιάζουμε ενδεικτικά τους παραπάνω και θα επανέλθουμε, σύντομα στο θέμα!...

πηγή: goodhousekeeping.com

 
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

find "to e-periodiko mas" on instagram