Τα πιο γνωστά ηφαίστεια του πλανήτη



Τα ηφαίστεια αποτελούν τους "κοιμισμένους γίγαντες" της γης, που όταν ξυπνούν γεμίζουν τρόμο και απόγνωση τους ανθρώπους. Κάποια από αυτά βρίσκονται σε "ύπνο" ακόμα και για αιώνες, αλλά όταν ξυπνήσουν αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καινούργια στέγη.
Ας τα δούμε ένα προς ένα

Βεζούβιος


Το υπερδραστήριο ηφαίστειο της Ιταλίας έχει ξεσπάσει περισσότερες από 30 φορές ως σήμερα. Η γνωστότερη και καταστροφικότερη έκρηξή του έγινε το 79 μ.Χ. που με τη λάβα και τη στάχτη του εξαφάνισε για πάντα την Πομπηία, παρασύροντας στο θάνατο περισσότερους από χίλιους ανθρώπους.

Κρακατόα


Το 1883 έσκασε το ηφαίστειο του νησιού της Ινδονησίας με δύναμη που ισοδυναμούσε με 13.000 ατομικές βόμβες. Οι δυνατοί ήχοι των εκρήξεών του ακούστηκαν μέχρι τις ανατολικές ακτές της Αφρικής. Δεκάδες πόλεις και μικρά χωριά εξαφανίστηκαν από το χάρτη ενώ το τσουνάμι που προκλήθηκε κόστισε τη ζωή σε 36.000 ανθρώπους. Μάλιστα, το ίδιο το Κρακατόα βυθίστηκε στον ωκεανό και αναδύθηκε 44 ολόκληρα χρόνια αργότερα, το 1927 ένα νέο ηφαίστειο που οι ντόπιοι ονομάζουν "το παιδί του Κρακατόα".

Ταμπόρα


Το 1815 η έκρηξη του Ταμπόρα στην Ινδονησία σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους ενώ η καμένη γη, η πείνα και οι αρρώστιες εξόντωσαν άλλους τόσους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στα χρονικά της ανθρώπινης ιστορίας. άλλαξε το παγκόσμια κλίμα καθοριστικά σε σημείο που το 1816 έμεινε στην ιστορία ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι.

Μάουνα Λόα


Είναι το μεγαλύτερο και πιο δραστήριο ηφαίστειο του πλανήτη και βρίσκεται στο νησί της Χαβάης. Πρώτη φορά ξύπνησε το 1843 και από τότε έχει ξυπνήσει 33 φορές με τελευταία το 1984.

Πελέε


Το ηφαίστειο αυτό βρίσκεται στη Μαρτινίκα και για πρώτη φορά ξύπνησε το Μάη του 1902 εξαφανίζοντας μια παραλιακή πόλη και σκοτώνοντας 30.000 ανθρώπους. Τόσο μεγάλη ήταν η καταστροφή που προκάλεσε που από τότε το όνομά του προστέθηκε στο ηφαιστειακό λεξικό για να περιγράψει το είδος ακριβώς της έκρηξής του.

Θήρα


Στη Μεσόγειο 3500 χρόνια πριν το ηφαίστειο της Θήρας με την έκρηξή του που ήταν πέντε φορές πιο δυνατή και φονική από του Κρακατόα έφερε κατακλυσμιαίες συνέπειες. Το Αιγαίο βυθίστηκε στο σκοτάδι, ο Μινωικός πολιτισμός τελείωσε, πόλεις ισοπεδώθηκαν, στάχτη κάλυψε ακόμα και τις γειτονικές χώρες ενώ τεράστια κύματα άλλαξαν τη γεωμορφολογία της μεσογειακής λεκάνης.

Νεβάδο ντελ Ρούιζ


Παρά το γεγονός ότι η έκρηξή του ήταν μικρή το ξύπνημα του ηφαιστείου της Κολομβίας το 1985 θεωρείται η δεύτερη φονικότερη έκρηξη του 20ου αιώνα και τέταρτη πιο φονική στην ιστορία. 1500 άνθρωποι ζούσαν στους πρόποδες του ηφαιστείου και θάφτηκαν κάτω από την καυτή λάβα που δεν άφησε τίποτα άθικτο στο πέρασμά της. 23000 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί όταν η λάσπη υποχώρησε ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα της καταστροφής βύθισαν τη χώρα στη φτώχεια.

Πινατούμπο


Το 1991 η έκρηξη του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες έφτασε ως τη στρατόσφαιρα επηρεάζοντας το κλίμα παγκοσμίως τα επόμενα δύο χρόνια, κάνοντάς το ψυχρότερο κατά 1 βαθμό Κελσίου. Έξι αιώνες το ηφαίστειο κοιμόταν και το ξύπνημά του σκότωσε 700 ανθρώπους, ενώ δημιούργησε ένα από τα περισσότερο δραματικά περιβαλλοντικά σκηνικά στην ανθρώπινη ιστορία, αφού η στάχτη του άγγιξε υψόμετρο 22 μιλίων και οι ήχοι των εκρήξεων ακούστηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Αγία Ελένη


120 χρόνια κράτησε ο ύπνος του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ. Το 1980 ξύπνησε και σκόρπισε λάβα και στάχτη που έφτασαν τα 16 μίλια ύψος σε τρεις πολιτείες το Άινταχο, την Μοντάνα και την Ουάσιγκτον. 75 άνθρωποι και χιλιάδες ζώα χάθηκαν ενώ ένα δάσος 200 τετραγωνικών μιλίων κάηκε ολοσχερώς.

Καλαμπούκο


Υπήρξε ανενεργό για περισσότερο από μισό αιώνα το ηφαίστειο Καλαμπούκο στη Χιλή. Εξεράγη ξαφνικά το 2015 προκαλώντας ένα τεράστιο μανιτάρι τέφρας ύψους 2 χιλιομέτρων και μεγάλα ποτάμια λάβας. Περισσότεροι από 5000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο.

Πηγές πληροφοριών: paraskhnio.grnewsbeast.grnewsnowgr.
Κείμενο: to e-periodiko mas
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram