Η κανέλα και οι απομιμήσεις της...



Πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς για την κανέλα, που έχει στο ντουλάπι του; Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό με τη γλυκιά και πικάντικη γεύση, που χρησιμοποιείται σε ροφήματα, γλυκά και φαγητά δεν είναι πάντοτε κανέλα.

Βλέπετε έχει μια συγγενή που της μοιάζει πολύ, χωρίς όμως να είναι κανέλα κι ας την ονομάζουν έτσι!

Ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Η αυθεντική κανέλα, που προέρχεται από το φυτό Cinnamomum Zeylanicum (Κιννάμωμον το κεϋλανικόν), φύεται στην Κεΰλάνη και έχει ξυλάκια από πολλές στρώσεις, που σπάνε εύκολα και τρίβονται εξίσου εύκολα. Η κασσία (συγγενής) προέρχεται από το φυτό Cinnamomum Cassia και είναι γνωστή ως κινέζικη κανέλα, η οποία καλλιεργείτε στην Κίνα και την Ινδονησία και είναι πολύ κατώτερη σε ποιότητα και ιδιότητες από την αυθεντική.

Το χρώμα της αυθεντικής είναι πιο ανοιχτό από εκείνο της κασσίας και το άρωμά της είναι πιο γλυκό. Τα ξυλάκια της κασσίας είναι σκούρα, με λίγες στρώσεις, χοντρά και σπάνε δύσκολα. Είναι αυτά τα ξυλάκια που μέχρι τώρα όλοι ονομάζαμε κανέλα και βρίσκουμε εύκολα σε όλα τα super market.

Γιατί πρέπει να αναζητήσουμε όμως την αυθεντική κανέλα και όχι την ξαδέλφη της;
Ο λόγος βρίσκεται στα συστατικά. Μπορεί και τα δύο είδη να έχουν αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, όμως η περιεκτικότητά τους σε κουμαρίνη δίνουν τη σημαντική διαφορά. Βλέπετε η κουμαρίνη είναι μια ουσία με ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες, που είναι μετρίως τοξική. Έτσι η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, κυρίως στο συκώτι (ήπαρ) και στα νεφρά.

Όταν η περιεκτικότητα της κασσίας σε κουμαρίνη ανέρχεται στο 5%, της αυθεντικής κανέλας είναι μόλις στο 0,004% καθιστώντας ασφαλή την κατανάλωσή της ακόμα και σε ημερήσια βάση. Το γεγονός πως η κασσία είναι φθηνότερη κατά πολύ από την κανέλα, είναι ο κύριος λόγος που μπορεί κάποιοι από μας να μην γνωρίσαμε ποτέ την αυθεντική.

Συνοψίζοντας ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα.


Τώρα λοιπόν που μάθαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, καιρός να γνωρίσουμε την πραγματική Κανέλα Κεϋλάνης, που μπορεί να είναι ακριβότερη για την τσέπη μας, είναι όμως πολυτιμότερη για την υγεία μας. Κι αυτό είναι ανεκτίμητο!

Αλήθεια εσείς τι ...κανέλα έχετε σπίτι σας;



Πηγές πληροφοριών: spice-racks.comwikipedia.orgnaturalife.site
Κείμενο: to e-periodiko mas
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram