Η Μεσόγειος απειλείται!



Όσοι από σας φίλοι μας, βρεθήκατε τις τελευταίες εβδομάδες στη θάλασσα, σίγουρα θα παρατηρήσατε τις τσούχτρες και τις μέδουσες, που έκαναν την εμφάνισή τους σε μεγαλύτερο αριθμό από άλλες χρονιές. Σε ορισμένες μάλιστα παραλίες της Αττικής το φαινόμενο ήταν άκρως εντυπωσιακό και μη αναμενόμενο, αφού ο κάθε λουόμενος μπορούσε να βγάλει από τη θάλασσα πάνω από 30 τσούχτρες μέσα σε ελάχιστη ώρα. Το mail που λάβαμε, μας εξηγεί το λόγο που συνέβη αυτό.

"Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,
Οι θάλασσές μας πεθαίνουν – στην κυριολεξία. H Μεσόγειος μετατρέπεται σε καζάνι όπου θα ζουν μόνο μέδουσες και μικρόβια, ενώ τεράστιες νεκρές ζώνες εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχει όμως ελπίδα: μέσα σε ένα χρόνο έχουν δημιουργηθεί περισσότερα θαλάσσια καταφύγια από ποτέ!

Οι επιστήμονες λένε ότι αν προστατεύσουμε το 30% των θαλασσών μας, θα ήταν αρκετό για να αναγεννηθεί και το υπόλοιπο -- και αυτό το σχέδιο είναι όντως στο τραπέζι, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Διατήρηση της Φύσης, που συμβαίνει αυτή τη βδομάδα!

Όμως, πανίσχυρα αλιευτικά λόμπι αντιδρούν στο ζωτικό σχέδιο. Είναι στο χέρι όλων μας να γίνουμε το αντίβαρο στις πιέσεις τους. Μας μένουν 48 ώρες – υπόγραψε το επείγον ψήφισμα πριν το παραδώσουμε στην αίθουσα της παγκόσμιας διάσκεψης:

secure.avaaz.org

Οι θάλασσες μας παράγουν το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε, αλλά η υπεραλίευση και η μόλυνση σκοτώνουν την πηγή ζωής του πλανήτη μας.

Η γενιά μας έχει ήδη εξαφανίσει το 50% της θαλάσσιας ζωής. Και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως, με αυτούς τους ρυθμούς, τα παιδιά μας θα κληρονομήσουν νεκρές θάλασσές. Αν δεν δράσουμε τώρα, η ανθρώπινη απληστία μπορεί να επιφέρει τη μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση ειδών των τελευταίων 55 εκατομμυρίων χρόνων.

180 κυβερνήσεις συναντιούνται αυτή τη στιγμή για την ψηφοφορία-ορόσημο, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Διατήρηση της Φύσης, όπου θα μπορούσε να αποφασιστεί η προστασία του 30% των θαλασσών μας ως το 2030. Η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική νομικά, αλλά αποτελεί απαραίτητο θεμέλιο για μία παγκόσμια συμφωνία.

Και ξέρουμε ότι οι φωνές μας μετράνε. Μέσα σε ένα χρόνο, δημιουργήθηκαν περισσότερα θαλάσσια καταφύγια από ποτέ, μετά από τεράστιες μαζικές εκστρατείες. Ας ενώσουμε ξανά τις φωνές μας, για να δώσουμε το φιλί της ζωής στην γαλάζια καρδιά του πλανήτη μας: Αvaaz.org

Καλύπτουν το 71% του πλανήτη μας, είναι το σπίτι χιλιάδων ειδών που ακόμα δεν έχουμε καν ανακαλύψει, και συντηρεί όλη τη ζωή πάνω στη Γη. Αυτό είναι το θαύμα των θαλασσών μας. Και κρύβουν μέσα τους τόση δύναμη, που μπορούν να θεραπευτούν μόνες τους από τις πληγές της ανθρωπότητας. Αλλά πρέπει πρώτα να δώσουμε στη θάλασσά μας την ευκαιρία να παλέψει. Και αυτό το δώρο μπορούμε να το δώσουμε μόνο αν ενωθούμε.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
Dalia, Nell, Danny, Lisa, Ari, Diego, Fatima, Alice και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Το 2050 οι θάλασσες θα έχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια (LiFO)
lifo.gr

Εκατομμύρια επικίνδυνες μέδουσες απειλούν τη Μεσόγειο (Πρώτο Θέμα)
protothema.gr

WWF: Τα τελευταία 40 χρόνια έχει εξαφανιστεί το 50% της θαλάσσιας ζωής (ΣΚΑΪ)
skai.gr

Η υπεραλίευση είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Μεσόγειο (National Geographic) - στα αγγλικά
nationalgeographic.com

Η προστασία του 30% της θάλασσας θα έχει πολλά οφέλη, σύμφωνα με μελέτες (Πανεπιστήμιο του Γιορκ) - στα αγγλικά
york.ac.uk

Σημεία ελπίδας: Σχέδιο δράσης για τη διάσωση των θαλασσών (National Geographic) - στα αγγλικά
nationalgeographic.com

Αύξηση των προστατευόμενων θαλάσσιων εκτάσεων για αποτελεσματική διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας (IUCN) - στα αγγλικά
portals.iucn.org "

Ενημερωθείτε και αποφασίστε!





to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram