Η πιπερόριζα (ginger) και οι ευεργετικές ιδιότητές της



Ένα βότανο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι η πιπερόριζα ή αλλιώς Ginger (Τζίντζερ), όπως είναι παγκοσμίως γνωστό. Προέρχεται από ένα πολυετές φυτό της Ανατολής, που ονομάζεται Zingiber officialis και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κάρδαμο, τον κουρκουμά και την galanga.

Καλλιεργείται στην Ινδία, τη νότια Ασία, την Ανατολική Αφρική και την Καραϊβική. Στη δύση έφτασε μέσω της Ελλάδας, όταν την έφεραν οι στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου, επιστρέφοντας στην πατρίδα. Από τότε είναι γνωστές οι πολύτιμες ιδιότητές της.

Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, η οποία όταν μαγειρευτεί, δίνει ένα πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά αλλά και πιπεράτη γεύση. Περιέχει ακόμα αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, ενώ είναι πολύ πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.
Τα 100 gr περιέχουν: Ενέργεια 80 kcal, Λιπαρά: 0,4 gr, Υδατάνθρακες: 18 gr, Φυτικές Ίνες: 2 gr, Πρωτεΐνες: 2 gr, Μαγνήσιο: 43 mg, Χαλκός: 2 mg, Κάλιο 415 mg, Φώσφορος: 34 mg, Ασβέστιο: 16 mg, Νάτριο: 13 mg, Βιταμίνη C: 5 mg, Φολλικό οξύ: 11 mg.

Η πιπερόριζα είναι γνωστή εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια στους Κινέζους, για τη βελτίωση των στομαχικών διαταραχών και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που τη χρησιμοποιούν κατά κόρον στη μαγειρική τους. Έχει τη δυνατότητα να ανακουφίζει από τη ναυτία, να αποτρέπει τον εμετό και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης ρυθμίζει την πίεση του αίματος, για το λόγο αυτό είναι ένα δυναμωτικό βότανο που δίνει ενέργεια και δύναμη. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνες, ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, ενώ βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Το ginger έχει επίσης αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές  ιδιότητες. Λαμβάνοντας 1000 mg σκόνης του βοτάνου, μειώνεται η τάση για εμετό και προλαμβάνονται ο ίλιγγος, ο κρύος ιδρώτας και τα γαστρεντερικά συμπτώματα που συνοδεύουν την αδιαθεσία λόγω μετακινήσεων (ναυτία).

Εκτός από τη μείωση της χοληστερίνης, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση.

Βοηθά στην καλή χώνεψη, ενώ μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκέφαλου. Αν έχετε ναυτία ή φούσκωμα πιείτε ένα τσάι με ginger! Φτιάξτε δηλαδή το τσάι σας με τον συνηθισμένο τρόπο και προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ginger.

Η πιπερόριζα έχει και αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση, αφού μαλακώνει τα φλέγματα και τα απομακρύνει από τους πνεύμονες. Σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρει και στη μείωση του πυρετού. Αν βάλουμε σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη ginger ή τριμμένη φρέσκια ρίζα, δυο - τρεις σταγόνες λεμονιού και ένα κουταλάκι μέλι και τα αφήσουμε τρία με τέσσερα λεπτά, όταν το σουρώσουμε και το πιούμε θα είναι σαν να έχουμε πάρει αντιπυρετικό χάπι.

Βοηθά ακόμα και στην ιγμορίτιδα και τη βουλωμένη μύτη. Πώς; Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε ένα φλιτζάνι νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού ginger σε σκόνη. Το αφήνουμε να βράσει και κάνουμε εισπνοές πάνω από το νερό που βράζει. Μπορούμε ακόμα να βουτήξουμε μια γάζα στο μείγμα και να κάνουμε κομπρέσες στη μύτη. Έτσι τα ιγμόρεια ανοίγουν και φεύγουν οι εκκρίσεις.

Οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες και τα αιθέρια έλαια που περιέχει διαπιστώθηκε πως έχουν αναλγητική και ηρεμιστική δράση, ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αποβάλλοντας τις τοξίνες από το σώμα, καθαρίζοντας το έντερο και τα νεφρά.

Αν σε ένα γυάλινο δοχείο βάλουμε 100 ml ελαιόλαδου, προσθέσουμε 1 κουταλιά φρεσκοτριμμένη πιπερόριζα και το αφήσουμε για δύο εβδομάδες, θα έχουμε ένα λάδι για εντριβές, που βοηθά ιδιαίτερα στην ανακούφιση από τις κράμπες, αφού διεγείρει την περιφερειακή κυκλοφορία του αίματος.

10 gr την ημέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη συσσώρευση αιμοπεταλίων (δημιουργία θρόμβων), γιατί καταστέλει τη δημιουργία θρομβοξάνης κατά 37%. Επίσης μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης (καταστέλλοντας τη βιοσύνθεση νέας χοληστερόλης) όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ έχει αποδειχθεί πως οι ενώσεις capsaicin & shogaol, που περιέχονται στην πιπερόριζα μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Δεν παραλείπουμε τη βοήθεια που μπορεί να παρέχει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, τη μείωση του συσσωρευμένου λίπους και έχει αφροδισιακές ιδιότητες που έκαναν την πιπερόριζα διάσημη σ' όλο τον κόσμο.

Δεν πρέπει να την καταναλώνουν όσοι άνθρωποι πάσχουν από πέτρα στη χολή και οι εγκυμονούσες γυναίκες, αφού η πιπερόριζα μπορεί να επισπεύσει την έναρξη του τοκετού.

Στην αγορά, τη βρίσκουμε σε διάφορες μορφές: σε ρίζα, σε σκόνη, σε σιρόπι, σε αιθέριο έλαιο, σε κάψουλα, σε βάμμα, σε τσάι. Την καταναλώνουμε σε φαγητά, σάλτσες, γλυκά, ροφήματα και κοκτέιλ. Με λίγα λόγια μπορούμε να την χρησιμοποιούμε είτε μαγειρεμένη είτε ωμή.








Πηγή πληροφοριών: medlabgr.blogspot.commydiatrofi.gr
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram