Όταν ο πολιτισμός γιορτάζει



Πριν από 39 χρόνια, το 1977 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε τη 18η Μαίου, ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να αναδείξει όσο περισσότερο γίνεται το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Τα μουσεία είναι φορείς της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου, είναι πηγή μόρφωσης και καλλιέργειας, ενώ παράλληλα βοηθούν στην κατανόηση ενός λαού μέσα από τον πολιτισμό του. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να γίνουν και φορείς ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των λαών.
Αυτός είναι και ο απώτερος στόχος του εορτασμού αυτού.

Κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες, που είναι μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων πραγματοποιούνται (στα πλαίσια του εορτασμού) ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και διερευνάται ένα ειδικό κάθε φορά θέμα, που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο που έχουν ή μπορούν να έχουν στη σύγχρονη κοινωνία.

Το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων κάθε χρόνο το Μάιο διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή τον εορτασμό, ενώ τιμά και ένα (ή περισσότερα) ελληνικά μουσεία,στο οποίο γίνεται η κεντρική εκδήλωση της Διεθνούς Ημέρας.
Αξίζει να αναφέρουμε πως την 18η Μαίου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία, είναι ελεύθερη.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επιλέγει κάθε χρονιά, ένα θέμα που αφορά τα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για φέτος το θέμα είναι "Μουσεία και πολιτιστικά τοπία", αφού κάθε μουσειακός χώρος είναι άμεσα συνδεδεμένος με το τοπίο που τον περιβάλλει.

Τιμώμενο μουσείο για το 2016 (από το ελληνικό τμήμα του ΔΣΜ) είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο συμπληρώνει περισσότερο από ένα αιώνα προσφοράς στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει μια ακόμα πολιτιστική γιορτή, την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, που είναι το Σάββατο 21 Μάη.

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, πατήστε εδώ.

Μη χάσετε την ευκαιρία...



to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram