Πόλεις ...νεαρής ηλικίας!



Υπάρχουν πόλεις που μετρούν εκατοντάδες χρόνων ιστορία, όπως και κάποιες που τις γνωρίζει ο πλανήτης από την αρχαιότητα.
Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες που στο πρόσφατο παρελθόν δεν υπήρχαν, ενώ μέσα σε λίγες δεκαετίες εξελίχθηκαν σε μεγάλα πληθυσμιακά και οικονομικά κέντρα.

Ας τις δούμε μία προς μία.

Incheon - Ν. Κορέα


Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ν. Κορέας με πληθυσμό 3 εκ. ανθρώπων, δημιουργήθηκε το 1994 όταν η κυβέρνηση της χώρας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα τολμηρό σχέδιο για την ανάκτηση του εδάφους από τη θάλασσα ανοικτά των ακτών Incheon, οικοδομώντας τη μεγαλύτερη τεχνολογική πόλη του κόσμου. Το προβλεπόμενο κόστος της ξεπερνά τα 40 δις δολάρια και υπολογίζεται πως η ολοκλήρωσή της θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το 2020, έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και μισό εκατομμύριο κατοίκους.

King Abdullah Economic City - Σαουδική Αραβία


Ο βασιλιάς Αμπντάλα έχοντας ένα μεγάλο όραμα για μια πόλη του μέλλοντος στην Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργεί την πόλη αυτή, μία ώρα μακριά από την πόλη της Τζέντα. Το κόστος της 100 δις δολάρια και η ολοκλήρωσή της αναμένεται το 2020, έχει ως φιλοδοξία τη φιλοξενία περίπου 2 εκ. ανθρώπων.

Iqualuit, - Nunavut - Καναδάς


Ήταν το 1971 όταν 2000 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στη νότια ακτή της νήσου Μπάφιν. Οι γηγενείς Ινουίτ ήθελαν ένα δικό τους έδαφος και έτσι το 1999 χωρίστηκαν επίσημα από τα βορειοδυτικά εδάφη του Καναδά δημιουργώντας το κράτος του Nunavut. Δύο χρόνια αργότερα είναι το έτος ίδρυσης της πρωτεύουσάς του όπου τα τελευταία δέκα χρόνια κατοικούν περίπου 7000 άνθρωποι. Μπορεί ο πληθυσμός της να είναι μικρός, όμως η πόλη εκτείνεται σε περισσότερα από 750.000 τετ. μίλια, έκταση που είναι μεγαλύτερη από την Αλάσκα.

Sandouping - Κίνα


Μια πόλη που δημιουργήθηκε από την κινεζική κυβέρνηση για να στεγάσει τους 40.000 εργαζόμενους που θα έχτιζαν το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών , το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη.

Putrajaya - Μαλαισία


Μια πόλη που δημιουργήθηκε λόγω του υπερπληθυσμού, για να χρησιμεύσει ως ομοσπονδιακό διοικητικό κέντρο της χώρας, σήμερα αριθμεί περισσότερους από 65.000 κατοίκους.

Astana - Καζακστάν


Το 1995 η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα από τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας το Αλμάτι, στη ιστορική πόλη Tselinograd, η οποία μετονομάστηκε σε Astana και σήμερα αριθμεί περίπου 700.000 κατοίκους.

Abuja - Νιγηρία


Μια πόλη που το 1991 σηματοδότησε την αρχή μιας νέας ζωής για τους κατοίκους της που ξεπερνούν σήμερα τα 3.000.000.

Ντόχα - Κατάρ


Δημιουργήθηκε το 1965 με ολοένα αυξανόμενο μέγεθος. Σήμερα η Ντόχα, στεγάζει ένα εκ. ανθρώπους.

Navi Mumbai - Ινδία


Αυτή η πόλη δημιουργήθηκε σε ένα νησί λίγο έξω από τις ινδικές ακτές, για να αναπτυχθεί σιγά σιγά και στην ηπειρωτική χώρα, απέναντι ακριβώς από τη Βομβάη. Σήμερα αριθμεί περίπου 1,2 εκ. κατοίκους.

Ντουμπάι - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


Σε μια περίοδο 40 χρόνων ο πληθυσμός διογκώθηκε από μερικές χιλιάδες σε πάνω από 1,5 εκ. κατοίκους, λόγω της ανακάλυψης του πετρελαίου που άλλαξε δια παντός τη γεωγραφική άποψη της περιοχής. Η πόλη του Ντουμπάι απέκτησε τεχνητά νησιά, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, πολυτελή ξενοδοχεία, υπερκαταστήματα, από το 2000 και μετά!

Πηγή πληροφοριών: dailyarticle.grperierga.gr
Κείμενο: "to e-periodiko mas"

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram