Εικόνες του 21ου αι. στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.



Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2016. ανοίγει τις πύλες του από τις 11 Μαρτίου, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.
Όπως κάθε χρόνο μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με ταινίες από όλο τον κόσμο, αφιερώματα και παράλληλες δράσεις, το Φεστιβάλ στοχεύει στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του κοινού, γύρω από κρίσιμα ζητήματα, που απαιτούν κριτική στάση και ενεργή συμμετοχή, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του "Εικόνες του 21ου αιώνα".

Την αυλαία ανοίγει η ταινία "Landfill Harmonic - ASymphony of the Human Spirit" των Μπράντ Ολγκουντ και Γκρέιχαμ Τάουνσλι, στην αίθουσα Ολύμπιον. Η "Recycled Orchestra" που πρωταγωνιστεί, έχει έδρα της μια από τις πιο υποβαθμισμένες παραγκουπόλεις - σκουπιδότοπους της Παραγουάης και τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιεί είναι φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια. Αυτό βεβαίως δεν την εμπόδισε να γίνει διάσημη σ' όλο τον κόσμο και να πρωταγωνιστήσει και στην εναρκτήρια ταινία ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ.

Φέτος το φεστιβάλ εστιάζει στο προσφυγικό ζήτημα, μέσα από το αποκαλυπτικό αφιέρωμα "Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;" και παράλληλα τιμά δύο σκηνοθέτες το Δανό Γιον Μπανγκ Κάρλεσεν και τον Ιρλανδό Μαρκ Κάζινς, οι οποίοι θα παραστούν για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με το κοινό.

Ειδική και ιδιαίτερη θέση του επίσημου προγράμματος κρατούν τα ελληνικά ντοκιμαντέρ αφού το Φεστιβάλ στηρίζει ενεργά τους Έλληνες δημιουργούς. Φέτος 73 ταινίες θα παρουσιαστούν οι οποίες αποτυπώνουν μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.

Για δέκατη συνεχή χρονιά το τμήμα του Φεστιβάλ με τίτλο "Ανθρώπινα Δικαιώματα", που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, θα απονείμει ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος, σε μια προσπάθεια να πέσει φως στη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον, θα συγκλονίσουν και θα ευαισθητοποιήσουν κάθε θεατή στο πλαίσιο του τμήματος "Περιβάλλον". Μάλιστα έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς στην καλύτερη ταινία της ενότητας.

Άλλες βασικές ενότητες του προγράμματος του Φεστιβάλ αποτελούν οι: "Όψεις του κόσμου", "Μικρές Αφηγήσεις", "Πορτραίτα", "Μουσική" και "Τέχνες", ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια μοναδική κοινωνική καταγραφή της Ελλάδας της κρίσης μέσα από εικόνες του αστικού τοπίου της Αθήνας έτσι όπως τις αποτύπωσαν με το φακό τους οι διανομείς του περιοδικού δρόμου "Σχεδία" και θα παρουσιαστούν στην έκθεση "Εικόνες του άλλου μας εαυτού". Η έκθεση διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το περιοδικό δρόμου "Σχεδία", το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που θα τη φιλοξενήσει από τις 12 μέχρι τις 26 Μαρτίου 2016.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram