Απολιθωμένες σταγόνες βροχής!



Μπορούσατε να φανταστείτε πως υπάρχουν αποτυπώματα απολιθωμένων σταγόνων, τα οποία βρέθηκαν πάνω σε πετρώματα με ηλικία 2,7 δισεκατομμυρίων χρόνων;
Ναι, καλά διαβάσατε! Αυτό το εύρημα οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ατμόσφαιρα της γης από τη γέννησή της δεν διέφερε και πολύ από τη σημερινή σε πυκνότητα και πίεση.

Πριν από 2,7 δισεκατομμύρια χρόνια η γη δεν ήταν όπως σήμερα, αφού ο ήλιος ήταν λιγότερο λαμπρός και μάλιστα, κατά 30% με αποτέλεσμα οι ακτίνες του να φτάνουν στη γη, πιο αδύναμες.
Ακόμα, η γη περιστρεφόταν ταχύτερα γύρω από τον άξονά της και για το λόγο αυτό, η ημέρα ήταν μικρότερη. Μάλιστα, η Σελήνη βρισκόταν σε κοντινότερη απόσταση (από τη γη) δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερα παλιρροϊκά ρεύματα.Ζώα και φυτά δεν υπήρχαν. Μόνο αρχαίοι μικροοργανισμοί και ο αέρας περιείχε κυρίως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο και όχι οξυγόνο.

Οι σταγόνες ανακαλύφθηκαν στη Νότια Αφρική και έχουν αφήσει τα ίχνη τους πάνω σε βράχια, που τότε ήταν ηφαιστειακή στάχτη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι σταγόνες της αρχαίας βροχής δημιούργησαν μικρά βαθουλώματα, τα οποία με τα χρόνια επικαλύφτηκαν με άλλες στάχτες και στερεοποιήθηκαν δια μέσου των χιλιετιών.

Οι επιστήμονες παίρνοντας ως δεδομένο ότι η διάμετρος του αποτυπώματος καθορίζεται από την τελική ταχύτητα με την οποία η σταγόνα προσκρούει στο έδαφος και είναι περίπου εννέα μέτρα το δευτερόλεπτο (με βάση τη σημερινή πυκνότητα του αέρα) έκαναν τους υπολογισμούς τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως η πίεση του αέρα πριν από 2,7 δισεκατομμύρια χρόνια θα ήταν σχεδόν ίδια σε σχέση με σήμερα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να ήταν λίγο μεγαλύτερη ή μικρότερη. Σ' αυτό το συμπέρασμα βοήθησαν και τα πειράματα με σημερινές σταγόνες πάνω σε ηφαιστειακή στάχτη από ύψος 25 μέτρων.

Αν όμως η αρχαία ατμόσφαιρα ήταν όπως η σημερινή, γιατί η γη δεν είχε παγώσει με τις πιο αδύναμε ακτίνες του ήλιου; Οι επιστήμονες εξηγούν πως ο λόγος είναι μια ισχυρή συγκέντρωση "αερίων του θερμοκηπίου" και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται "Παράδοξο της Πρώιμης Γης ή του Ασθενικού Νεαρού Ήλιου". Αν ο υπολογισμός τους αυτός είναι σωστός, τότε, εφόσον η αρχαία ατμόσφαιρα δεν ήταν πυκνότερη για να παγιδεύει τη ζέστη, το ρόλο αυτό έπαιζαν το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα "αέρια του θερμοκηπίου".

Πηγές πληροφοριών: 24wro.com.gobelix7.blogspot.gr,
Κείμενο: to e-periodiko mas
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram