Να μιλήσουμε για την ΜΕΤΑδραση;


Metadrasi

Πολλά παιδιά έρχονται στην Ελλάδα πρόσφυγες και είναι ασυνόδευτα, μόνα. Το ίδιο και νεαρά άτομα κάτω των 18 χρόνων, ενώ πολλά εγκαταλείπονται από τους ενήλικες συνοδούς τους, λίγο πριν περάσουν τα σύνορα της χώρας μας.

Τα παιδιά αυτά κατέληγαν σε κρατητήρια, λόγω έλλειψης συνοδών, κάτω από επισφαλείς συνθήκες. Εδώ ξεκινά ο ρόλος της ΜΕΤΑδρασης, που θέλοντας να λύσει αυτό το πρόβλημα, δημιούργησε ένα εκπαιδευμένο δίκτυο συνοδών σε όλη τη χώρα.

Η "ευέλικτη ομάδα συνοδών" αποτελείται από κοινωνικό επιστήμονα, διερμηνέα και συχνά ένα υπεύθυνο ασφαλείας. Αναλαμβάνουν να μεταφέρουν άμεσα και με ασφάλεια τους ανήλικους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, τους ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους και τα κέντρα φιλοξενίας στα οποία τους οδηγούν, ενώ τους εξηγούν με σαφήνεια ποιους κινδύνους διατρέχουν σε περίπτωση που θελήσουν να φύγουν από τα κέντρα φιλοξενίας μόνοι τους, αλλά και πού μπορούν να βρουν βοήθεια αν το κάνουν.

Έτσι τα παιδιά, προστατεύονται από τους διακινητές, που τα θεωρούν εύκολη λεία κακοποίησης, βιασμών, αλλά και εμπορίας οργάνων.
Στα κέντρα φιλοξενίας τα παιδιά μαθαίνουν ελληνικά και ασχολούνται με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

Όμως οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται και η ΜΕΤΑδραση καλείται να καλύψει και ανάγκες συνοδείας από το κέντρο φιλοξενίας στο αεροδρόμιο ή σε άλλο κέντρο φιλοξενίας για να ενωθούν με την οικογένειά τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να συνοδέψουν παιδιά σε μονάδες υγείας.

Από το Μάρτιο του 2011 και ως το Σεπτέμβρη του 2015 η ΜΕΤΑδραση συνεργαζόμενη με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις και Εισαγγελίες πραγματοποίησε 592 συνοδείες μεταφέροντας 2366 παιδιά, τα οποία βρίσκονταν άλλα σε κέντρα κράτησης (κρατητήρια) και άλλα ήταν άστεγα, σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό το σημαντικό έργο δυσχέραινε η καθυστερημένη καταβολή χρηματοδότησης, αφού η συνοδεία ανηλίκων έχει μεγάλο κόστος μετακίνησης, ενώ το ίδιο υψηλό είναι και το κόστος διατροφής. Από το Μάη του 2015 οι συνοδείες ασυνόδευτων παιδιών από τα σύνορά προς την ενδότερη χώρα, χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι συνοδείες όμως από άλλες περιοχές της Ελλάδας, υλοποιούνται με ίδιους πόρους και χορηγίες ιδιωτών.


Τα παιδιά, είναι παιδιά απ' όπου κι αν προέρχονται και οφείλουμε να τα προστατεύουμε, από τη στιγμή που λεγόμαστε άνθρωποι.


Όποιος θέλει να βοηθήσει και χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες, θα τις βρει εδώ.


to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram