Υπάρχει θαλάσσιο ζώο με ιδιότητες φυτού;...



Αν σας λέγαμε πως υπάρχουν ζώα, που μοιάζουν με φυτά ή έχουν ιδιότητες φυτού, θα το πιστεύατε;

Κι όμως ο θαλάσσιο γυμνοσάλιαγκας που ανήκει στην οικογένεια των λειμάκων, έρχεται σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα να μας το αποδείξει.
Μπορεί μεν να έχει στη ράχη του ένα υπόλειμμα όστρακου και τέσσερις κεραίες αλλά η πράσινη απόχρωση στο σώμα του τον κάνει να μοιάζει με φυτό. Μάλιστα οι ειδικοί λένε πως αυτός ο θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας είναι το μοναδικό έμβιο ον στον πλανήτη και το πρώτο πλάσμα που είναι μισό ζώο και μισό φυτό! Άλλωστε αν δεν ήταν φυτό, πώς θα μπορούσε να παράγει τη γνωστή πράσινη φυσική ουσία, τη χλωροφύλλη!

Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε το επιστημονικό του όνομα που είναι Elysia Chlorotica. Ζει στα κρύα νερά της ανατολικής και δυτικής κατής των Ηνωμένων Πολιτειών και συνδυάζει με επιτυχία το ζώο και το φυτό, αφού έχει την ιδιότητα να φωτοσυνθέτει. Οι επιστήμονες απέδειξαν πως το πλάσμα αυτό "έκλεψε" από τα φύκια που έφαγε κάποτε τα γονίδια που του δίνουν αυτή του την ιδιότητα, της παραγωγής χλωροφύλλης, κάτι που είναι αποκλειστικό προνόμιο των φυτών.


Σύμφωνα μάλιστα με το βιολόγο που για 20 χρόνια μελετά το παράξενο αυτό πλάσμα Σίντνεϋ Πιρς, το πλάσμα αυτό μπορεί να δημιουργεί μόρια που περιέχουν ενέργεια, χωρίς να φάει το παραμικρό σε αντίθεση με άλλα ζώα, που πρώτα πρέπει να καταναλώσουν τροφή για να τη μετατρέψουν στη συνέχεια σε ενέργεια.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως οι γυμνοσάλιαγκες που ζουν σε αλμυρούς βάλτους του Καναδά, δεν έχουν απλά "κλέψει" τα γονίδια της χλωροφύλλης, αλλά και μικροσκοπικά μέρη των κυττάρων που λέγονται χλωροπλάστες και τα οποία χρησιμοποιούνται για τη φωτοσύνθεση, αφού οι χλωροπλάστες με τη χρήση της χλωροφύλλης, μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως βάζοντας για 12 ώρες τους γυμνοσάλιαγκες κάτω από το φως, αυτοί μετά μπορούν να επιβιώσουν για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζονται τροφή. Αξιοσημείωτο είναι πως έχει τόσο καλά ενσωματωθεί στον οργανισμό τους που κληρονομείτε στους απογόνους τους...

Πληροφορίες: enet.grtovima.grdinfo.gr
Κείμενο: "to e-periodiko mas"


Η κλήρωση για το βιβλίο είναι ακόμα ανοιχτή. Πληροφορίες συμμετοχής εδώ.
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram