Πρωτοβρόχια και ομπρέλες...



Σεπτέμβρης είναι, πρωτοβρόχια θα έρθουν και όπως είναι φυσικό θα χρειαστούμε ομπρέλες…

Η λέξη ομπρέλα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη όμβρος που σημαίνει βροχή κι αυτό είναι γνωστό στους περισσότερους. Την ιστορία της ομπρέλας όμως, δεν τη γνωρίζουμε, γι’ αυτό και θα την παρουσιάσουμε σήμερα, μια που είναι πολύ παλιά κι ενδιαφέρουσα.

Η πρώτη ομπρέλα που φτιάχτηκε ποτέ για προστασία από τον ήλιο, ήταν στην αρχαία Αίγυπτο το 3500 π.Χ.  οι οποίες ήταν φτιαγμένες από πλατιά φύλλα ή χρωματιστά φτερά και ενώνονταν στη μέση με ένα ξύλο. 
Στην αρχαία Ελλάδα του 5ου π.Χ. αιώνα, όπως αναφέρουν ο Αριστοφάνης και ο Παυσανίας χρησιμοποιούσαν το σκιάδιον, το οποίο ήταν καθημερινό αντικείμενο της γυναίκας και χρησιμοποιούνταν και για θρησκευτικές τελετές. Αξίζει να θυμόμαστε πως στην αρχαία Ελλάδα, όπως και στην αρχαία Ρώμη οι ομπρέλες ήταν κυρίως αξεσουάρ των ευκατάστατων γυναικών.

Την ίδια εποχή (3500 π.Χ.) στη μακρινή ανατολή και συγκεκριμένα στην Κίνα (σύμφωνα πάντα με την παράδοση) η Γιουν ανησυχούσε για τα γεύματα του άνδρα της που συχνά κατέστρεφε η δυνατή βροχή, αφήνοντάς τον νηστικό.
Για το λόγο αυτό ο Λου Μπαν έφτιαξε μια ομπρέλα, η οποία είχε ένα εύκαμπτο σκελετό ο οποίος ήταν καλυμμένος με ύφασμα. Την ιδέα αυτή την πήρε από τα παιδιά του που στην προσπάθειά τους να προφυλαχτούν από τη βροχή, έκοβαν φύλλα λωτού. Λίγο αργότερα  στις πρώτες εκείνες ομπρέλες χρησιμοποιήθηκαν το λαδόχαρτο και το μπαμπού, εκτός από το ύφασμα.

Η ομπρέλα για τους Κινέζους αποτέλεσε εκτός από αντικείμενο καθημερινής χρήσης και δείγμα κοινωνικής θέσης, ενώ στη δυναστεία του Γουέι χρησιμοποιούσαν ομπρέλες σε παραδοσιακές και θρησκευτικές τελετές. 
Η ομπρέλα ήταν σύμβολο βαθμών των αξιωματούχων, όπως και τα επίσημα ενδύματά τους με το χρώμα να καταδεικνύει το βαθμό. 
Για παράδειγμα οι αξιωματούχοι της δυναστείας των Χαν που ήταν πάνω από τη 3η βαθμίδα είχαν πράσινες ομπρέλες. Οι αυτοκράτορες της δυναστείας των Σονγκ είχαν κόκκινες και κίτρινες ομπρέλες, γεγονός που αποδεικνύει πως η ομπρέλα εκείνη την εποχή έδειχνε όχι μόνο πλούτο αλλά και τιμή. Μάλιστα χρησιμοποιούνταν συχνά και σε γαμήλιες τελετές.

Όσο περνούσαν τα χρόνια και αυξάνονταν τα ταξίδια των εξερευνητών από τη δύση, η ομπρέλα άρχισε να γίνεται γνωστή και πέρα από τα σύνορα της Κίνας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Ιαπώνων που έστειλαν δεκαεννιά αποστολές στην Κίνα στη δυναστεία των Τανγκ, έτσι ώστε να μάθουν τις τεχνικές κατασκευής της και να της μεταφέρουν στη χώρα τους.

Στα μέσα του 18ου μ.Χ. αιώνα Άγγλοι επιχειρηματίες έφεραν από ταξίδι τους στην Κίνα μια ομπρέλα εντυπωσιάζοντας ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν η αρχή για τη διάδοση της ομπρέλας στη Βρετανία που έμελλε να γίνει τρόπος ζωής για κάθε Βρετανό. Το 1928 ο Hans Haupt δημιούργησε την πρώτη «ομπρέλα τσέπης», που έγινε τόσο δημοφιλής στα μετέπειτα χρόνια λόγο του μεγέθους και της πρακτικότητάς της.

Σήμερα, εκτός από τους δύο τύπους ομπρέλας που χρησιμοποιούμε (βροχής ή ήλιου – θαλάσσης) χρησιμοποιούμε ομπρέλες τόσο στην όπερα και το τραγούδι, όσο και στο χορό και την ακροβασία, αλλά πολλές φορές και τη διακόσμηση ή τη γλυπτική.

Πολλές πόλεις μάλιστα στη Γαλλία, στην Πορτογαλλία αλλά και στην Ελλάδα (Καρδίτσα και Τρίκαλα) έχουν τοποθετήσει ομπρέλες σε πεζόδρομο παρουσιάζοντας ένα μοναδικό θέαμα, που αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών!

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram