Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος


Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τη σημερινή μέρα, προτιμήσαμε όμως να μεταφέρουμε το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Άναν...


Σήμερα, για πρώτη φορά, τα  Ηνωμένα  Έθνη  τηρούν   αυτό  που από  τώρα και στο εξής θα  είναι μία  Διεθνής Ημέρα του ΟΗΕ:  Τη Διεθνή  Ημέρα Μνήμης  των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Η τραγωδία του Ολοκαυτώματος δεν μπορεί να  ξεγραφτεί.   Πρέπει να τη θυμόμαστε  με  ντροπή  και  φρίκη,   όσο υπάρχει ανθρώπινη μνήμη.  
Μόνο κρατώντας τη μνήμη μας  ζωντανή θα μπορέσουμε  να  αποτίσουμε  τον δέοντα φόρο τιμής  στα θύματα. Εκατομμύρια   αθώοι  Εβραίοι αλλά  και  μέλη  άλλων μειονοτήτων  σφαγιάστηκαν   με τον  πιο βάρβαρο τρόπο  που κάποιος   θα μπορούσε να  διανοηθεί. 
Δεν πρέπει ποτέ να λησμονήσουμε εκείνους τους  άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά,  το μαρτύριό τους.
Διατηρώντας τη μνήμη ζωντανή, αποδοκιμάζουμε  εκείνους που ισχυρίζονται ότι  το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ ή  ότι έχει μεγαλοποιηθεί. 
Η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι  έργο μισαλλόδοξων. Οφείλουμε  να απορρίπτουμε  τους   ψευδείς ισχυρισμούς τους, από οποιονδήποτε και οποτεδήποτε αυτοί ακούγονται.  
Η διατήρηση της μνήμης   αποτελεί  επίσης ασπίδα προστασίας για το μέλλον. Η άβυσσος  των ναζιστικών στρατοπέδων  θανάτου ξεκίνησε  με το μίσος, την  προκατάληψη και τον αντισημιτισμό,  γεγονός που μας  υπενθυμίζει  ότι πρέπει να είμαστε  πάντα σε επαγρύπνηση για νέα προειδοποιητικά  σημάδια.  
Καθώς το Ολοκαύτωμα  απομακρύνεται στο χρόνο και ο αριθμός  των επιζώντων λιγοστεύει,  επαφίεται  σε εμάς -  τη σημερινή γενιά  - να  κρατήσουμε  τη δάδα της μνήμης αναμμένη, να κρατήσουμε  ψηλά τον αγώνα    για ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν ως μια  αντίδραση στη φρίκη  του Δεύτερου  Παγκόσμιου Πόλεμου. Εν τούτοις, η διεθνής κοινότητα, πάρα πολύ συχνά απέτυχε  να ορθώσει το ανάστημά της  μπροστά   σε  μαζικές ωμότητες. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε κάνει σημαντικά  βήματα προς τη βελτίωση αυτής της προϊστορίας, όπως με την  ίδρυση του  Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου  και τη συμφωνία για την Συλλογική Ευθύνη Προστασίας.
Το θέμα της σημερινής  Διεθνούς  Ημέρας Μνήμης,  είναι  « Η Μνήμη και το Μετά». Με αυτό το πνεύμα, ας καταβάλουμε ακόμα  μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποτρέψουμε  στο μέλλον γενοκτονίες  και  εγκλήματα  κατά της  ανθρωπότητας.

πηγή: unric.orgEurokinissi
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram