Σελινάτο Λέσβου



Από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Λέσβο δεν έλειπε, ούτε λείπει μέχρι σήμερα, το παραδοσιακό σελινάτο, δηλαδή χοιρινό με σέλινο. Βρήκαμε την αυθεντική συνταγή και σας την παρουσιάζουμε.

Υλικά:
1,5 κιλό χοιρινό κρέας
1,5 κιλό σέλινο
4 καρότα (προαιρετικά)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουτ. σούπας βούτυρο
2 αυγά
1,5 - 2 λεμόνια
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το σέλινο και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο βραστό νερό. Το αφήνουμε να βράσει για 20 περίπου λεπτά.
Παράλληλα κόβουμε το κρέας σε κομμάτια, το πλένουμε και το αφήνουμε να αχνιστεί, σε μια κατσαρόλα με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις ασπρίσει το κρέας προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Θα το "τσιγαρίσουμε" για λίγο και στη συνέχεια ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί όλο το κρέας. Το αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα και 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει.
Στη συνέχεια σουρώνουμε το σέλινο και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτοντας αλάτι και το καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες. Το αφήνουμε να βράσει για άλλη μία ώρα και το βγάζουμε από τη φωτιά. 
Χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι προσθέτοντας αργά αργά ζωμό από το φαγητό και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακινούμε καλά μέχρι να πήξει και το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Δοκιμάστε το!

Σημείωση: Η συνταγή είναι από μυτιληνιά νοικοκυρά. Όπως η ίδια μας εξηγεί, παραδοσιακή συνταγή δεν περιέχει καρότα. Αυτά προστέθηκαν μεταγενέστερα για όσους τα αγαπούν.

πηγή φωτογραφίας: 24-ores.com
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram