Η ιστορία της χριστουγεννιάτικης κάλτσας.



Οι χριστουγεννιάτικες κάλτσες ή οι κάλτσες δώρων είναι ένα έθιμο, που προέρχεται από τις βόρειες χώρες. Λέγονται και κάλτσες του Άη Βασίλη, αφού αφήνει μέσα τους τα δώρα για τα παιδιά. Άλλοι τις τοποθετούν στο τζάκι, άλλοι στη βάση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, άλλοι δίπλα στη φάτνη, ακόμα και στην εξώπορτα.
Ο θρύλος λέει πως κάποτε, στο σπίτι ενός πατέρα τριών κοριτσιών, που πρόσφατα είχαν χάσει τη μητέρα τους, ξεκίνησαν όλα! Οι δουλειές του δεν πήγαιναν καλά και έτσι αναγκάστηκε να μετακομίσει με τις κόρες του σε ένα μικρότερο παλιό σπίτι… 
Καθώς τα κορίτσια μεγάλωναν, μεγάλωνε και η ανησυχία του πατέρα για το μέλλον τους. Όταν πια έφτασαν σε ηλικία γάμου, η ανησυχία έγινε απελπισία, αφού δεν μπορούσε να τα προικίσει. Πλησίαζαν Χριστούγεννα και η κατάσταση χειροτέρευε συνεχώς. 
Ο Άγιος Βασίλης γνώριζε το μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετώπιζαν και όπως ήταν φυσικό, θέλησε να βοηθήσει. Έτσι ένα βράδυ που η οικογένεια κοιμόταν, ο Άγιος μπήκε στο σπίτι και έβαλε ένα πουγκί με χρυσό σε κάθε μια κάλτσα των κοριτσιών που ήταν κρεμασμένες στο τζάκι μαζί με άλλα ρούχα για να στεγνώσουν.
Το πρωί οι κοπέλες με μεγάλη έκπληξη και χαρά αντιλήφθηκαν το δώρο του, που τους άλλαξε τη ζωή!


Από τότε τα παιδιά βάζουν τις κάλτσες τους στο τζάκι, ελπίζοντας στην ίδια τύχη.
 Σε πολλές χώρες το έθιμο είναι λίγο διαφοροποιημένο, όπως στη Γαλλία, που τις βάζουν δίπλα στο τζάκι, βάζοντας και τα παπούτσια τους, συνήθεια που χρονολογείται από τότε που τα παιδιά φορούσαν φτωχικά ξύλινα παπούτσια ή στην Ολλανδία που τις γεμίζουν με καρότα και άχυρο για τα ελαφάκια του Αη Βασίλη. 
Στην Ουγγαρία πάλι, τα παιδιά γυαλίζουν τα παπούτσια τους και βάζουν αυτά δίπλα στο τζάκι ή στο παράθυρο. Στην Ιταλία όμως αφήνουν τα παπούτσια τους έξω, την παραμονή των Επιφανίων στις 5 Ιανουαρίου για να τα βρει η καλή μάγισσα Μπεφάνα και στο Πουέρτο Ρίκο, τα βάζουν κάτω από το κρεβάτι τους, αφού πρώτα τα γεμίσουν με πρασινάδα και λουλούδια, για τις καμήλες των τριών Μάγων.

πηγή: 7dim-ampel.thess.sch.gr
Κείμενο: "to e-periodiko mas"
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram