ΑγκαλιάΖΩντας τον συνάνθρωπο!


Πολλές φορές ακούμε για εθελοντικές δράσεις, χωρίς να γνωρίζουμε πάντα τα πρόσωπα, που βρίσκονται πίσω από αυτές, τα οποία με τη θέρμη και τη διάθεσή τους να προσφέρουν στο συνάνθρωπο, κάνουν όλους μας να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο κόσμο. Βλέπετε ο εθελοντισμός βασίζεται στην προσφορά κι όχι την αυτοπροβολή!

Μια τέτοια γυναίκα θέλουμε να σας παρουσιάσουμε σήμερα, μέσα από τη δράση της στο ΑγκαλιάΖΩ Αχαΐας, αφορμή από την εκδήλωση που πραγματοποιεί ο όμιλος εθελοντών, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στην Πάτρα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορία ξεκινά το 1976, όταν η αείμνηστη Λέλα Καλογιάννη ίδρυσε αυτό τον όμιλο εθελοντών με σκοπό την ηθική και οικονομική στήριξη των απόρων ασθενών με καρκίνο, που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο "Μεταξά". Με τα χρόνια διαπιστώνοντας τις αυξημένες ανάγκες, εξελίχθηκε σε ένα οργανωμένο εθελοντικό φορέα με 1200 μέλη και 160 εκπαιδευόμενους εθελοντές. Ο όμιλος διοικείται από 11μελές Δ. Σ. αποτελούμενο από εθελόντριες και εθελοντές. Η Επιστημονική του Επιτροπή αποτελείται από καταξιωμένους και έμπειρους επιστήμονες του αντικαρκινικού χώρου, όλων των ειδικοτήτων και έχει την ευθύνη όλου του επιστημονικού έργου του ΑγκαλιάΖΩ, το οποίο οφείλει το συμβολικό όνομά του στην ιδρύτριά του. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων του εκτός από τους εθελοντές έχει οργανωμένη Γραμματεία και Κοινωνική και Ψυχολογική Υπηρεσία, καθώς και σταθερή εξωτερική συνεργασία με Ογκολογική Νοσηλεύτρια για τις ανάγκες των ειδικών προγραμμάτων.


Το 2001 η Λέλα Καλογιάννη θέλησε να ιδρύσει ένα παράρτημα στην Πάτρα και απευθύνθηκε στην κ. Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη, μια γυναίκα με πολυετή προσφορά στο χώρο της υγείας αφού υπήρξε προϊσταμένη επί 40 χρόνια στα νοσοκομεία "Σωτηρία", "Γενικό Κρατικό" και "Ν. Πατρών", ενώ έχει διδάξει και στα ΤΕΙ Νοσηλευτικής Πατρών.

Μιλώντας μαζί της διαπιστώσαμε πως δεν είναι τυχαίο, που ηγείται από τότε μέχρι και σήμερα του ομίλου των Πατρών, εκλεγμένη πάντα. Η αγάπη της για τον συνάνθρωπο και η διάθεσή της για προσφορά είναι φανερά από το πρώτο λεπτό. Μας μίλησε με τέτοια θέρμη για τις δραστηριότητες του ΑγκαλιάΖΩ Αχαΐας κερδίζοντας αμέσως την εκτίμηση και την συμπάθειά μας.


Το παράρτημα της Πάτρας έχει να επιδείξει ένα αξιοθαύμαστο έργο, αυτά τα 13 χρόνια που δραστηριοποιείται στην Αχαΐα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ξεκινώντας με 23 άτομα, σήμερα έχει 400 μέλη και 150 εθελόντριες, με ένα 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και Επιστημονική Επιτροπή και Κοινωνική Λειτουργό.


Όπως μας εξήγησε η κ. Παπαχρυσανθάκη, οι εθελόντριες χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες, αναλαμβάνοντας ένα ξεχωριστό τομέα δράση η κάθε μια.

1. Ομάδα εκδηλώσεων, η οποία αναλαμβάνει να οργανώσει κάθε εκδήλωση του ΑγκαλιάΖΩ για την ενημέρωση του κόσμου, σε ότι αφορά την πρόληψη και την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου.
2. Ομάδα διεκδίκησης δικαιωμάτων των καρκινοπαθών, η οποία διαθέτει δικηγόρο και νομικούς συμβούλους, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει κάθε καρκινοπαθή, που έχει ανάλογη ανάγκη.
3. Ομάδα πρώιμης και έγκυρης διάγνωσης του καρκίνου στην οποία ηγείται η ίδια. Η κ. Παπαχρυσανθάκη, θεωρεί πολύ σημαντική την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου και για το λόγο αυτό γίνονται συχνά ημερίδες ενημέρωσης αλλά και δωρεάν εξέτασης για διάφορες μορφές καρκίνου στην περιοχή της Αχαΐας και όχι μόνο.
4. Ομάδα νοσοκομείου, η οποία αποτελείται από εθελόντριες οι οποίες σε καθημερινή βάση για δύο και πλέον ώρες βρίσκονται στο νοσοκομείο κοντά σε καρκινοπαθείς, προσπαθώντας όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό, να βοηθήσουν τους πάσχοντες. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε η κ. Παπαχρυσανθάκη, "ακόμα και ένα χάδι πολλές φορές, είναι πολύτιμο".

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, εδώ και δύο χρόνια το ΑγκαλιάΖΩ μπαίνει στα σχολεία και ενημερώνει τους μαθητές για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον ιό HIV, για το κάπνισμα και τον καρκίνο των πνευμόνων και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.


"Κάποια στιγμή συνάντησα την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου" μας διηγείται η κ. Παπαχρυσανθάκη "και της είπα πως, το 2004 αναδείξατε τον εθελοντισμό σε ένα γεγονός χαράς, εμείς προάγουμε τον εθελοντισμό σε στιγμές πόνου και θλίψης. Εκείνη συγκινήθηκε από την κουβέντα μου", μας λέει, "και αποφάσισε να προσφέρει όλα τα έσοδα από το βιβλίο της στο ΑγκαλιάΖΩ! Έτσι λειτουργούμε, με χορηγίες, προσφορές και δωρεές", εξηγεί και συνεχίζει: "Θέλω μέσα από την ευκαιρία που μου δίνετε να ευχαριστήσω το ΓΣΕΒΕ, γιατί από τις 15 Οκτωβρίου θα βρισκόμαστε στο χώρο που μας παραχώρησε δωρεάν, γλιτώνοντας έτσι ένα σημαντικό ποσό που καταβάλαμε για ενοίκιο μηνιαίως".


Μας μίλησε και για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 4 Οκτωβρίου και Κυριακή 5 στην Πάτρα. Συγκεκριμένα, η δράση Ενημέρωσης του ΑγκαλιάΖΩ για Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Προστάτη συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της σε όλη την Ελλάδα, με προτελευταίο της σταθμό την Πάτρα και σε συνεργασία πάντα με το Πυροσβεστικό Σώμα, υπό την αιγίδα του δήμου, θα υλοποιηθεί τις δύο αυτές μέρες, στην Πλατεία Γεωργίου στο κέντρο της Πάτρας από τις 10.00 π.μ. ως τις 17.00 μ.μ.

Στο πλαίσιο της δράσης, από 4 – 11 Οκτωβρίου 2014 θα γίνονται δωρεάν εξετάσεις PSA για άνδρες από 50 ως 75 ετών, ενώ όπως και στις προηγούμενες δράσεις, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου στις 11.30 π.μ. Επιστημονική Ημερίδα σε αίθουσα του ξενοδοχείου Βυζαντινό, με θέμα: “ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ’’
Τη ρωτήσαμε να μας πει, αν τώρα με την κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι, η διάθεση προσφοράς ή εθελοντισμού, έχει μειωθεί στην Πάτρα, για να πάρουμε την ελπιδοφόρα απάντηση: "Το αντίθετο, θα έλεγα. Ο κόσμος προσφέρει από το υστέρημά του, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Μέχρι και τρόφιμα, που φροντίζουμε να φτάσουν στις οικογένειες απόρων καρκινοπαθών που τα έχουν ανάγκη".

Στην ερώτησή μας, αν οι δυσκολίες την έκαναν κάποια στιγμή να μετανιώσει, που ανέλαβε ένα τέτοιο έργο, η απάντηση ήταν χωρίς καθόλου σκέψη: "Ποτέ! Οι δυσκολίες είναι για να τις ξεπερνάμε, όσο είμαι γερή και όρθια, θα προσφέρω το καλύτερο που μπορώ!"


Το μόνο που μένει σε μας να πούμε είναι, πως όσο υπάρχουν άνθρωποι που ΑγκαλιάΖΟΥΝ τον διπλανό τους, μπορούμε να αισιοδοξούμε, να εμπνεόμαστε και να συμμετέχουμε!...






to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram