Θυμάρι, το δυναμωτικό των πνευμόνων



Το θυμάρι χαρακτηρίστηκε ως "σημαντικό δυναμωτικό των πνευμόνων, ακόμη πιο σημαντικό για όσους βρίσκονται στην ανάπτυξη. Δεν υπάρχει καλύτερο γιατρικό, ανάμεσα στα φυτά, για την παιδική αρρώστια που αποκαλείται σαγονόβηχας και είναι περισσότερο γνωστή ως κοκίτης", από τον Νίκολας Κουλπέπερ (1616 - 1654). Το θυμάρι είναι ένα εξαιρετικό αντισηπτικό και τονωτικό και ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται ως γιατρικό του αναπνευστικού. Επιπλέον είναι σημαντικό για μια ποικιλία άλλων ασθενειών, όπως στοματίτιδας, ψώρας τριχοφυτίας, αλλά και για την καταπολέμηση των ψειρών.

Φυσικό περιβάλλον και καλλιέργεια

Το θυμάρι είναι μία καλλιεργούμενη ποικιλία του άγριου θυμαριού, γνωστό και σαν μητέρα του θυμαριού ή άγριο θυμάρι, το οποίο είναι ιθαγενές της Νότιας Ευρώπης και βεβαίως της Ελλάδας. Το θυμάρι καλλιεργείται σήμερα παγκοσμίως, την άνοιξη με σπόρους ή διαχωρισμό των ριζών και προτιμά ελαφρά, ασβεστολιθικά εδάφη. Τα υπέργεια μέρη συλλέγονται το κατακαλόκαιρο ή προς το τέλος του καλοκαιριού.

Υπάρχουν πολλά είδη του γένους Thymus με διαφορετική περιεκτικότητα το καθένα σε πτητικό έλαιο. Το άγριο θυμάρι χρησιμοποιείται συχνά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και το θυμάρι.

Τα ενεργά του συστατικά, (πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, τανίνες) αποδίδουν στον ανθρώπινο οργανισμό βασικές δράσεις όπως αντισηψία, τόνωση, απόχρεμψη, ανακούφιση των μυικών σπασμών.

Έρευνες που έγιναν στη δεκαετία του '90 στη Σκωτία, έδειξαν ότι το θυμάρι και το πτητικό το έλαιο έχουν μια αξιοσημείωτη τονωτική επίδραση, στην καταπολέμηση των συνεπειών της γήρανσης.

Παραδοσιακές και σύγχρονες χρήσεις

Οι αντισηπτικές και τονωτικές του ιδιότητες, το κάνουν χρήσιμο για το ανοσοποιητικό σύστημα σε χρόνιες μυκητιακές , λοιμώξεις καθώς και αποτελεσματικό γιατρικό για μολύνσεις του στήθους όπως η βρογχίτιδα, ο κοκίτης και η πλευρίτιδα. Το έγχυμα που είναι και εύγευστο, μπορεί να χορηγηθεί για μικρομολύνσεις του λαιμού και του στήθους και τα νωπά φύλλα μπορεί να μασηθούν για να ανακουφίσουν τον ερεθισμένο λαιμό.

Το θυμάρι μπορεί να χορηγηθεί μαζί με άλλα βότανα σε παιδιά με πρόβλημα άσθματος ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην αλλεργική καταρροή.

Όταν απλωθεί στο δέρμα, το θυμάρι ανακουφίζει τα τσιμπήματα και τα κεντριά και χρησιμοποιείται για την ισχιαλγία και τους ρευματικούς πόνους, ενώ βοηθά ιδιαίτερα σε στοματίτιδες και άλλες μυκητιάσεις καθώς και στην ψώρα και τις ψείρες.

Μια ακόμα χρήση στη μαγειρική αυτή τη φορά, εξασφαλίζει αξεπέραστη νοστιμιά και άρωμα στο φαγητό, ιδιαίτερα στο ψητό, ενώ αν συνδυαστεί με το δεντρολίβανο, μπορεί να εξισορροπήσει τα λιπαρά του κρέατος.






πηγή: Βοτανοθεραπεία-Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram