Ελγίνεια, όπως λέμε Έλγιν;


Είναι μέρες τώρα που πηγαίνοντας στο βράχο της Ακρόπολης με τον 7χρονο ανιψιό μου και μετά στο Μουσείο της Ακρόπολης, συνειδητοποίησα πόσα εγκληματικά (τολμώ να πω) λάθη έχουν γίνει σε ότι αφορά τα μάρμαρα, που αντί να βρίσκονται στην πατρίδα τους, κοσμούν ένα ξένο μουσείο έστω κι αν αυτό είναι ένα από τα γνωστότερα του κόσμου, όπως το Βρετανικό Μουσείο!

Πάντα θύμωνα με τη σκέψη ότι τα κλοπιμαία βρίσκονται μακριά από τους νόμιμους κατόχους τους, τον ελληνικό λαό, αλλά η ερώτηση του ανιψιού μου, με τάραξε περισσότερο.

Αφού ξεναγηθήκαμε μαζί με τους τουρίστες και είδε και θαύμασε την αξεπέραστη τέχνη των προγόνων του, ρωτά με όλη την αφέλεια και την απορία της ηλικίας του.
- Γιατί λείπει το άγαλμα στο Ερέχθειο; 
- Γιατί όπως σας εξήγησε και η δασκάλα σας, πριν από πολλά πολλά χρόνια κάποιος Βρετανός, την αφαίρεσε από τη θέση της, μαζί με μέρος του αετώματος του Παρθενώνα... Δεν θυμάσαι, που σας είπε και το όνομά του;
- Ναι!!! Μας είπε πως τον λένε Έλγιν και τα μάρμαρα που έκλεψε, Ελγίνεια!!!

Αυτό ήταν!!! Σα να με χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα!!! Τι ειρωνικό που ακούστηκε!!! Στο μυαλό του μικρού και πόσων άλλων δεν είμαι σε θέση να ξέρω, έχουν καταγραφεί τα κλοπιμαία με το όνομα του κλέφτη!!! Καταπληκτικό και εξοργιστικό!...

Κάποτε η Μελίνα Μερκούρη, δήλωσε σε Βρετανούς αρμόδιους: "Αφαιρώντας τα μάρμαρα μας, αφαιρέσατε τη σημαία μας" (When you took them, you took our flag). Αυτή η σημαία όμως δεν θα μπορούσε ποτέ να αλλάξει όνομα ή όχι;...

Ελληνική πρωτοτυπία, βλακώδης σκέψη ή κάτι χειρότερο, κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση... 

Ίσως να μην έχει και τόση σημασία για κάποιους η ονομασία, όμως για τα παιδιά μας, είναι σημαντικό. Δεν φτάνει που έχουν κλαπεί και δεν μπορούν να τα δουν από κοντά στη θέση που τους αρμόζει, καταγράφονται και στο μυαλό τους με το όνομα του εγκληματία που τα αφαίρεσε!

Αν θέλουν με αυτό τον τρόπο να μη ξεχαστεί ο κλέφτης το πέτυχαν, δεν μπορώ να πω, όμως τόσα χρόνια που ονομάζονται έτσι, στο τέλος κάποιοι θα θεωρήσουν πως ο Έλγιν αντί να τα κλέψει, τα φιλοτέχνησε...

Ας γυρίσουν επιτέλους στην πατρίδα τους, να λάβουν τη θέση και το όνομα που τους πρέπει, για να αποκατασταθεί και η Ιστορία!
Σκεφτείτε το!...

Μαρίνα



to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram