7 πράγματα που κανείς δεν μας είπε για την καφεΐνη!



Πόσα καφεδάκια πίνετε τη μέρα; Ένα, δύο;...

Τότε λαμβάνετε 200 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανά μέρα και ανήκετε στο 80% των ανθρώπων, που αγαπάνε τον καφέ και τον τοποθετούν στις πρώτες προτεραιότητές τους καθημερινά.

Ξέρετε όμως όλες τις ιδιότητες της καφεϊνης που λαμβάνετε; Διαβάστε παρακάτω για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα πάντα για τον καφέ και τις ιδιότητές του.

Η καφεΐνη έχει θετικό αντίκτυπο, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα στη μνήμη.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που αφορούν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη θετική επίπτωση της καφεϊνης σ' αυτή. Πρόσφατες μελέτες όμως, απέδειξαν ότι η καφεΐνη, έχει θετική επίπτωση και μακροπρόθεσμα στη μνήμη, αφού 300 - 400 mg την ημέρα, μπορούν να προστατεύσουν από τη γνωστική εξασθένηση και τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως λέει η Jaclyn London MS, RD, ανώτερος διαιτολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται αρκετό ύπνο για να προστατευτεί από τη νόσο Alzheimer και όσοι είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη και χάνουν για χάρη της τον ύπνο τους, πρέπει να το έχουν κατά νου.

Η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση.

Λαμβάνοντας κάποια ποσότητα καφεϊνης, μια ώρα πριν από τον αγώνα ή την προπόνηση, αυξάνεται σημαντικά η εγρήγορση και μειώνεται ο χρόνος αντίδρασης λέει η Jaclyn London. Επίσης η καφεΐνη μειώνει την αντίληψή μας, για την προσπάθεια που καλούμαστε να καταβάλουμε. Με άλλα λόγια, μας φαίνεται ευκολότερη η "δουλειά" που πρέπει να κάνουμε.

Η επίδραση της καφεΐνης, είναι άμεση

Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά, αν αυτό είναι καλό ή κακό. Γεγονός πάντως είναι πως η καφεΐνη περνά εύκολα από το αίμα στον εγκέφαλο, διεγείροντας το κεντρικό νευρικό σύστημα και μας και μας θέτει σε εγρήγορση για τουλάχιστον 30 - 60 λεπτά μετά την κατανάλωσή της.

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη του καφέ ποικίλλει πολύ.


Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αναλυτικής Τοξικολογίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεγάλες αλυσίδες καφέ έχουν διαφορά στην περιεκτικότητα καφεϊνης στον καφέ τους σε σχέση με άλλες, ενώ διαφέρει η περιεκτικότητα αυτή, ανάλογα και με τη μέρα που θα παραγγείλει κάποιος τον καφέ του.

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη του espresso είναι πολύ λιγότερο από άλλον καφέ.

Μπορεί οι περισσότεροι από μας να πιστεύουμε πως ο δυνατότερος καφές είναι ο espresso, αλλά στην πραγματικότητα περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον απεσταγμένο (γαλλικό), ενώ ο καπουτσίνο είναι καταλληλότερος γι' αυτούς που είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη, λέει η Jaclyn London.

Η καφεΐνη δεν μας αφυδατώνει

Σύμφωνα με τον FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) των ΗΠΑ, λαμβάνοντας ρόφημα με καφεΐνη, ταυτόχρονα λαμβάνουμε και νερό. Αν και η καφεΐνη είναι διουρητική, είναι απίθανο να αφυδατώσει τον οργανισμό μας. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως πρέπει να πίνουμε καφέ ξεχνώντας το νερό, που αποτελεί το χρυσό κανόνα ενυδάτωσης του οργανισμού μας. Μπορούμε όμως να πίνουμε τον καφέ μας με μέτρο και χωρίς ενοχές.

Οι πηγές καφεΐνης δε περιορίζονται μόνο στον καφέ.

Η σοκολάτα είναι επίσης πηγή καφεΐνης, καθώς και διάφορα ποτά, καθώς επίσης και ορισμένα φάρμακα κυρίως αναλγητικά. Γι' αυτό καλό είναι αν έχουμε προβλήματα υπέρτασης να συμβουλευτούμε το γιατρό μας, ακόμα και για τα αναλγητικά που θα πρέπει να προτιμήσουμε.


πηγή: womenshealthmag.com
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram