26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας


Ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του το 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας (12 - 17 Ιουλίου) με απόλυτη επιτυχία. Θέμα του Συνεδρίου ήταν "Ελληνική Φιλοσοφία και ηθικά και πολιτικά ζητήματα στην παγκοσμιοτική εποχή μας".

Οργανώθηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΔΕΕΦ), το Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού (ΔΙΚΕΦΙΠ) με συμμετοχή της Νοτιοαφρικανικής Εταιρείας για την Ελληνική Φιλοσοφία και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SASGPH).


Το Συνέδριο τελούσε υπό την Εποπτεία της Διεθνούς Ακαδημαϊκής Επιτροπής και διεξήχθη στη Βουλιαγμένη Αττικής, με σκοπό ν' αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα και πλαίσιο έρευνας για τα κρίσιμα και καίρια προβλήματα της εποχής μας κατά τον 21ο αιώνα , σε συνάφεια προς την Ελληνική Φιλοσοφία.

 Το Συνέδριο ήταν ανοικτό σε όλους τους φιλοσοφούντες, ειδικούς στην Ελληνική φιλοσοφία, θεωρητικούς και φιλοσόφους της ηθικής και της πολιτικής ζωής, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων , ειδικούς στην επικοινωνία, κυβερνητικά στελέχη και σε όσους πολίτες ενδιαφέρονται.


 Ποιες είναι οι αρχές, τα πλαίσια και τα όρια, τα οποία πρέπει να προσδιορίζουν την πολιτική και ηθική δράση ώστε να δίνεται νόημα στον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου και να τίθενται στέρεες βάσεις για τις σχέσεις μεταξύ της ηθικής, της πολιτικής ζωής των εθνών και των λαών;
 Στο πνεύμα αυτό, είναι ενδεικτικές μερικές από τις κυριότερες θεματικές περιοχές του Συνεδρίου:

1.Σόλων, Κλεισθένης, Αισχύλος, Πυθαγόρειοι καθώς  και οι απόψεις των άλλων Προσωκρατικών διανοητών σε σχέση προς τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας
2. Σωκράτης, Πλάτων και πλατωνική παράδοση (Platonism) και τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας
3.Αριστοτέλης και η Αριστοτελική παράδοση και τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας
4. Η στωική φιλοσοφία και τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας
5.Η επικούρεια φιλοσοφία και τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας
6. Η κυνική φιλοσοφία και τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας
7. Η μετακλασική ελληνική φιλοσοφία και τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα της εποχής μας
8.Ανακοινώσεις που συγκρίνουν τα ανωτέρω θέματα της ελληνικής φιλοσοφίας με άλλες φιλοσοφικές παραδόσεις της Ανατολής και της Δύσεως γίνονται δεκτές.


Στο Συνέδριο αυτό (που συμμετείχαν πάνω από 70 σύνεδροι- επιστήμονες), συμμετέχουν ως εισηγητές Έλληνες και ξένοι Καθηγητές φιλοσοφίας και φιλόσοφοι ,ερευνητές και πνευματική άνθρωποι όπως:

* Ο Πρόεδρος της Nοτιοαφρικανικής Εταιρείας για την Ελληνική Φιλοσοφία και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, Καθηγητής κ. Αναστάσιος Λαδικός, Πανεπιστήμιο Νοτίου Αφρικής. 

* Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Korea University, κ. Hong-Bin Lim

* Η Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Καθηγήτρια στο Dowling College, USA, κ. Linda Ardito


* Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Καθηγητής Φιλοσοφίας, κ. Χρήστος Ευαγγελίου, Towson University των Η.Π.Α. 

* Ο  Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας και 
Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Tsukuba, Ιαπωνία, κ. Shigeru Yonezawa

* Ο  Επίτιμος    Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Καθηγητής κ. Thomas M. Robinson, Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Καναδάς.

* Η Καθηγήτρια Lilia Castle  Professor of Philosophy  Chaminade  University of Honolulu, Hawaii,  USA

* Ο  Ευάγγελος Μουτσόπουλος  Καθηγητής Φιλοσοφίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός 

* Hong-Bin Lim  Professor of Philosophy  Korea University, Seoul  Honorary President of IAGP  Korea.


Αξίζει να σημειώσουμε πως στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καταρρίπτοντας ρεκόρ συμμετοχών, ιδιαίτερα νέων σε ηλικία, ενώ μεγάλη ήταν και η αποδοχή  και από τα Media, εδραιώνοντας τη χώρα μας ως λίκνο των γραμμάτων και της διανόησης τόσο σε διεθνές, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες, που βιώνουμε!...




to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram