Η παράσταση που διαφημίζει την Ελλάδα!



Με τον τίτλο "Από τον Απόλλωνα έως το Ζορμπά", οι χορευτές του Ήλιου μας προσκαλούν στο θέατρο Ακροπόλ στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό υπερθέαμα.

Η παράδοση, ο πολιτισμός και η κληρονομιά των Ελλήνων ζωντανεύουν στη σκηνή του ιστορικού αυτού θεάτρου, για να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές μιας Ελλάδας λεβέντικης, ζωντανής που κάνει τη χαρά και τη λύπη της χορό και τραγούδι, ξεκινώντας πάντα με ένα "Ώπα"!...


Κινήσεις και βήματα που εκφράζουν χαρά ή λύπη, βγαλμένα από τη ζωή, αφού για μας τους Έλληνες ο χορός εδώ και 3000 χρόνια, δεν είναι απλά κίνηση σώματος, αλλά έκφραση ψυχής και συναισθημάτων.

“Ο χορός διαπλάθει την ψυχή περισσότερο από όλες τις τέχνες.” έγραψε ο Πλάτων. Της διδάσκει βαθιές αξίες: φιλία, γενναιοδωρία, φιλότιμο. Αξίες που ξεχειλίζουν από τη μουσική του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη για το Ζορμπά και καταλήγουν στα χείλη του βραβευμένου με Όσκαρ Άντονι Κουίν σαν μία λέξη: “Ώπα!”

Τι σημαίνει Ώπα!...




“Ώπα!” σημαίνει να μην σταματάς στα εμπόδια. Να συνεχίζεις. Σημαίνει θέληση για ζωή. Μια θέληση βαθιά ριζωμένη στην ψυχή των ελλήνων νησιωτών της Δωδεκανήσου.


“Ώπα!” σημαίνει να ξεφεύγεις, να προσπερνάς για λίγο τη λογική, να ξεχειλίζεις από ενέργεια, να ξεχνάς τα “πρέπει”. Όπως κάνουν χιλιάδες χρόνια τώρα οι Θρακιώτες.




“Ώπα!” σημαίνει να χορεύεις στα ίδια βήματα που χόρευαν οι πρόγονοί σου πριν από χιλιάδες χρόνια. Στα βήματα των χορών της Ρούμελης και του Μοριά.





“Ώπα!” σημαίνει να μοιράζεσαι τη χαρά, σημαίνει γιορτή και αντάμωμα.


Κι αυτό καλύτερα απ’ όλους το γνώριζαν οι κάτοικοι της Κάτω Παναγιάς στη Μικρά Ασία.



“Ώπα!” σημαίνει να κοιτάς τη ζωή στα μάτια. Σημαίνει να έχεις δύναμη και λεβεντιά.
Τη λεβεντιά που αποπνέουν όσο κανένας άλλος οι λεβέντικοι χοροί των Μακεδόνων.

“Ώπα!” σημαίνει να είσαι “έξω καρδιά”, ανοιχτός με τους ανθρώπους. Να τολμάς τη ρίξη, αλλά να τολμάς και τη συμφιλίωση. Να κάνεις χώρο για τους άλλους στο χορό σου. 
“Ώπα!” σημαίνει να βάζεις στη ζωή σου κάτι από τον Ζορμπά.



Από τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014 και κάθε μέρα στις 19:00, οι θεατές του θεάτρου Ακροπόλ θα ταξιδεύουν στην ελληνική παράδοση και στην πλούσια λαογραφική μας κληρονομιά με οδηγούς τους χορευτές του Σωματείου Ελληνικών Χορών "Παραδοσιακή Φλόγα". Η επιμέλεια των χορών είναι  του Θοδωρή Μπότσαρη και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της κ. Βαρβάρας Μπότσαρη.

Πάρτε μια μικρή γεύση, παρακολουθώντας το video







to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram