Γνωρίστε το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου



Πρόκειται για ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση του κόσμου! Το άλλο βρίσκεται στην Αριζόνα των ΗΠΑ (Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους).
Περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός, Άντισσα στη δυτική Λέσβο, όπου σε μια έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων βρίσκονται διάσπαρτοι απολιθωμένοι κορμοί δέντρων, ενώ μεμονωμένα απολιθώματα βρίσκονται σε πολλά άλλα μέρη του νησιού, όπως ο Μόλυβος, το Πλωμάρι και ο Πολιχνίτος.



Η δημιουργία του έχει άμεση σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα που υπήρχε στο νησί 20 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, είναι ένα προστατευόμενο φυσικό μνημείο, από το 1985 σύμφωνα με το ΦΕΚ 160/Α/1985 και δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησαν οι πρώτες ανασκαφές στο Πάρκο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, που ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε. Δέκα χρόνια αργότερα το 1997, πραγματοποιούνται συστηματικές ανασκαφές από το νεοϊδρυθέν Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο ιδρύθηκε το 1994 στο Σίγρι, με σκοπό τη μελέτη, ανάδειξη και προστασία του δάσους.

Από το 2000 το Μουσείο είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεώπαρκων, ενώ το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεώπαρκων της Unesco.
Στο νησί υπάρχουν πέντε ακόμα προστατευόμενες εκτάσεις το πάρκο Πλάκας, το πάρκο Σιγρίου, το πάρκο Νησιώτης και το πάρκο Χαμανδρούλα.
Εδώ και δύο χρόνια, από το 2012, η περιοχή του προστατευόμενου γεώπαρκου επεκτάθηκε και περιλαμβάνει τώρα ολόκληρο το νησί της Λέσβου.




Φέτος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κλείνει 20 χρόνια δράσης και σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς και με την υποστήριξη της TETRAGON προγραμματίζει την παρουσίαση μεγάλης έκθεσης με θέμα «ΑΙΓΑΙΟ | Η Γέννηση ενός αρχιπελάγους », βασισμένη στα διάσπαρτα τεκμήρια της γεωιστορικής εξέλιξης του Ελληνικού αρχιπελάγους που δημιούργησε τα νησιά, εντυπωσιακά τοπία, γεωλογικά μνημεία και γεωτόπους κατά την διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμυρίων ετών. Μέσα από σημαντικά εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναπαραστάσεις και οπτικοακουστικές διαδραστικές παρουσιάσεις, εμφανίζονται οι διεργασίες και τα αποτελέσματα των χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεων που διαμόρφωσαν τόσο το ιστορικό αρχιπέλαγος, στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, όσο και την εξέλιξη της ζωής στην περιοχή.




Η έκθεση, πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, σκοπό έχει να αποκομίζει ο επισκέπτης της τη δύναμη των τοπίων και της ομορφιάς του Αιγαίου πελάγους μέσα από σύγχρονους τρόπους παρουσίασης, όπου τα εκθέματα, οι εικόνες και οι οπτικοακουστικές παρουσιάσεις συνθέτουν ένα δυνατό επικοινωνιακά και εικαστικά σύνολο, ικανό να θέλξει και να εντυπωσιάσει το ευρύ κοινό.
Χωρίζεται σε τρεις ενότητες Γεωλογικά μνημεία - Ηφαιστειότητα - Απολίθωση και θα διαρκέσει έως το τέλος του Ιουνίου.


Πηγές: wikipedia, lesvosmuseum.gr
to e-periodiko mas
3 Σχόλια

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασικά δεν μου αρέσει η ονομασία πετρωμένο δάσος ( petrified) δηλ το ξύλο δεν εχει μετραπεί σε πέτρα αλλα σε κρυσταλλο ΟΠΟΤΕ το σωστοτερο θα ηταν κρυσταλωμενο ξυλο (δασος) crystallized wood ( forest.).
    Το κακο ειναι οτι πολυ πριν αξιοποιθει το τοπιο χαθηκαν παρα πολλοι κορμοι και κομματια απο τους ξενους.
    Υπαρχουν στην Λεσβο πολλα θαμενα ακομη μεγαλα κομματια απολιθωμενων που δεν ειναι στον χωρο του μουσειου (οσον αφορα το υπαίθριο μουσειο ) οχι αυτο που ειναι μεσα στο Σιγρι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram