Πιο σημαντικό και από τη τροφή, το παιχνίδι με τη μαμά, για τα νήπια!



Η δύναμη του παιχνιδιού στα νήπια είναι μεγάλη.

Μια ακόμα, σημαντική κατά τη γνώμη μας, έρευνα έρχεται να το αποδείξει. 200 εκατομμύρια παιδιά στις φτωχές χώρες, αρχίζουν τη ζωή τους με μια επιπλέον επιβάρυνση. Ο υποσιτισμός και οι ασθένειες κάνουν αυτά τα παιδιά να είναι λιγότερο αναπτυγμένα από άλλα (των ανεπτυγμένων χωρών) της ίδιας ηλικίας, τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο. Οι συνέπειες αυτές μάλιστα, μπορεί να τους ακολουθούν μέχρι την ενήλικη ζωή τους.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, δείχνει πως αυτό μπορεί να αποτραπεί, αν οι γονείς παίζουν με τα παιδιά τους σε καθημερινή βάση, από την αρχή της ζωής τους και μέχρι τη νηπιακή ηλικία, κυρίως.

Το 1986 η Susan Walker και μερικοί άλλοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών, πήγαν στις φτωχότερες γειτονιές της πόλης του Κίνγκστον (Τζαμάικα) αναζητώντας παιδιά που ζούσαν σε καλύβες χωρίς ηλεκτρισμό και ποικιλία τροφής. Ζητούσαν παιδιά πολύ μικρά από 9 μηνών, μέχρι και νήπια για να δουν από κοντά τις συνθήκες που μεγάλωναν.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Susan Walker στη Nurith Aizenman της Washigton Post, πήγαν σε σπίτια όπου τα παιδιά ήταν πολλά, τα παιχνίδια ελάχιστα και κανείς από τους γονείς δεν έδειχνε διατεθειμένος να ασχοληθεί με το παιχνίδι των παιδιών. Θέλησαν λοιπόν εκεί να δοκιμάσουν μια θεωρία πάνω στην οποία είχαν εργαστεί, κάνοντας τις μαμάδες να παίξουν με τα παιδιά τους για λίγο μέσα στη διάρκεια της μέρας. Το υγειονομικό προσωπικό της κοινότητας βοήθησε ώστε μια φορά την εβδομάδα για μια ώρα να διδάξει στη μητέρα πώς να παίζει με το παιδί της, χρησιμοποιώντας σαν παιχνίδια τα σκεύη του φαγητού...

Αυτό το πρόγραμμα συνεχίστηκε για δύο χρόνια και σταμάτησε. Στη διάρκεια των δύο επόμενων δεκαετιών, οι ερευνητές διατηρούσαν επαφή με τα παιδιά και τα σύγκριναν με παιδιά αντίστοιχης ηλικίας. Σε μια ομάδα απ' αυτά τα παιδιά, δόθηκαν επιπλέον τρόφιμα και σε άλλη ομάδα, συνεχίστηκε η εκπαίδευση παιχνιδιού για περισσότερο χρονικό διάστημα. Καθώς τα παιδιά έφταναν στην ηλικία των 20 χρόνων, αυτό που διαπιστώθηκε ήταν πως τα παιδιά που πήραν το επιπλέον παιχνίδι, είχαν υψηλότερο δείκτη IQ και καλύτερο αυτοέλεγχο, με λιγότερη επιθετικότητα.

Ο Paul Gertler που είναι οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και ηγήθηκε το πιο πρόσφατο μέρος της μελέτης, αναφέρει ότι 20 χρόνια αργότερα τα παιδιά που έλαβαν αυτά τα μαθήματα - διέγερση, κερδίζουν 25% περισσότερα χρήματα από εκείνα που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα, τονίζοντας πως πολλά από τα παιδιά του προγράμματος φοιτούν σε Πανεπιστήμια και δεν έχουν βγει ακόμα στην αγορά εργασίας. Με άλλα λόγια, χάρη στο παιχνίδι, αναπτύχθηκαν!!!

Το συμπέρασμα της έρευνας δεν αφορά βεβαίως μόνο τα φτωχά και υποσιτισμένα παιδιά. Όπως και ο Paul Gertler αναφέρει, πολλοί γονείς συνάδελφοί του, παρατήρησαν πως δεν περνούν όσο ποιοτικό χρόνο θα ήθελαν ή θα έπρεπε με τα παιδιά τους, παίζοντας.


Καλό είναι να θυμόμαστε, πως ούτε τα παιχνίδια δεν είναι απαραίτητα. Μόνο το παιχνίδι!!!






Πηγή:npr.org

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram