Γνωρίστε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς



Στη Στοά Αττάλου στο αναστηλωμένο κτίριο, στεγάζεται το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, το οποίο χρονολογείται στο 2ο αι. π.Χ. και ήταν δώρο του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου ΙΙ στους Αθηναίους.

Λειτουργεί από το 1957, ανασκευασμένο και αναστηλωμένο το 1953 - 1956, από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών για να στεγάσει και εκθέσει τα ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαίας Αγοράς. Η αναστήλωση της Στοάς βασίστηκε στις μελέτες του αρχιτέκτονα Ιωάννη Τραυλού και υλοποιήθηκε μετά από δωρεά του John D. Rockefeller Jr.

Το κτίριο εκτεινόταν σε μήκος 116 περίπου μέτρων, ήταν διόροφο με δεύτερη σειρά κιόνων στο εσωτερικό και 21 καταστήματα σε κάθε όροφο. Στο ισόγειο η εξωτερική κιονοστοιχία ήταν δωρική και η εσωτερική ιωνική, με αρράβδωτους κίονες. Στον όροφο η εξωτερική κιονοστοιχία ήταν ιωνική και η εσωτερική είχε κιονόκρανα Περγαμηνού τύπου.

Η Στοά του Αττάλου αποτελούσε για τους Αθηναίους χώρο συνάντησης, περιπάτου και εμπορικό κέντρο της εποχής. Καταστράφηκε από τους Ερούλους το 267 μ.Χ και ενσωματώθηκε στο Υστερορρωμαϊκό τείχος της Αθήνας.

Η έκθεση του Μουσείου, καταλαμβάνει το χώρο δέκα "καταστημάτων" της Στοάς και είναι έτσι διαρθρωμένη ώστε ο επισκέπτης να μαθαίνει τη λειτουργεία και την ιστορία του χώρου ανά τους αιώνες, από την εποχή που η περιοχή χρησιμοποιείτο ως νεκροταφείο και κυρίως από την εποχή που η Αγορά αποτελούσε κέντρο πολιτικών, θρησκευτικών και εμπορικών συναθροίσεων.

Τα εκθέματά του χρονολογούνται από την ύστερη νεολιθική εποχή ως τους μεταβυζαντινούς χρόνους και την Τουρκοκρατία, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τον ιδιωτικό και το δημόσιο βίο των Αθηναίων.

Στο πρώτο «κατάστημα» εκτίθενται αρχαιότητες που χρονολογούνται από την ύστερη νεολιθική εποχή έως την εποχή του χαλκού.

Τα δύο επόμενα «καταστήματα» φιλοξενούν εκθέματα που χρονολογούνται από την εποχή του σιδήρου έως την ύστερη γεωμετρική - πρώιμη αρχαϊκή εποχή.

Στους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους ανάγονται οι αρχαιότητες των επόμενων τεσσάρων «καταστημάτων».

Στα δύο τελευταία «καταστήματα» του Μουσείου εκτίθενται αρχαιότητες, που χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους.



Είσοδος από πλατεία θησείου ή από οδό Αδριανού 24

Τηλ. 210 3210185


πηγή: odysseus.culture.gr
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram