Η πρώτη Ελληνίδα Δήμαρχος!



Θα πρέπει να πάμε πολλά χρόνια πίσω, για να γνωρίσουμε την πρώτη Ελληνίδα Δήμαρχο.

Συγκεκριμένα, το 1944 όταν οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα, δίνοντας συνεχώς μάχες με τις δυνάμεις του Ε.Λ.Α.Σ.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Ε.Λ.Α.Σ. απελευθερώνει την Αμαλιάδα και εκλέγεται δια βοής δεκαπενταμελής επιτροπή Λαϊκής Αυτοδιοίκησης, που ανάμεσα στους εκλεγέντες είναι και η Μαρίκα Μπότση - Τσαπαλίρα, η οποία λίγους μήνες αργότερα, το Δεκέμβρη υποδεικνύεται από την επιτροπή για να γίνει Δήμαρχος Αμαλιάδας.

Αναλαμβάνει και εκτελεί τα καθήκοντά της ως το Μάρτη του 1945.

Η Μαρίκα Μπότση - Τσαπαλίρα γεννήθηκε το 1904, σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές της στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου, ενώ το 1927 παρακολουθεί μαθήματα στο Αστρονομίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ήταν αδελφή του Αργύρη και Νικολάου Μπότση εκδοτών των εφημερίδων "Ακρόπολις" και "Απογευματινή".

Θα τιμηθεί από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Εκπολιτιστικών Σωματείων Ηλείων, μαζί με τον επί 26 χρόνια, Δήμαρχο Καισαριανής Παναγιώτη Μακρή, το 2001 σε ηλικία 97 χρόνων, σε μια τελετή που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου "Μελίνα Μερκούρη".

Στην εκδήλωση αυτή, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της η Μαρίκα Μπότση - Τσαπαλίρα, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες πριν τον πόλεμο αλλά και μετά, όταν τα δικαιώματά τους ήταν ανύπαρκτα. "Ζητούσαμε το δικαίωμα της ψήφου για τη γυναίκα και δεν μας το έδιναν. Το κατακτήσαμε όμως μαζί με το λαό, στα χρόνια της Αντίστασης", ήταν τα λόγια της.

Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει Δημαρχιακό θώκο στην Ελλάδα.

Έφυγε από τη ζωή τον Απρίλη του 2006, στα 102 της χρόνια, πλήρης ημερών και εμπειριών!...


πηγή: corfuhistory.eu
κείμενο: to e-periodiko mas
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram