Εξασφαλίστε το ασβέστιο, που χρειάζεται ο οργανισμός σας ...φυσικά!


Το ασβέστιο, είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται στον οργανισμό μας ως στυστατικών των οστών και των δοντιών μας κατά 99%, ενώ το 1% είναι στο εσωτερικό των κυττάρων και στα εξωκυτταρικά υγρά, δηλαδή στο αίμα, τη λέμφο και τα σωματικά υγρά.
Είναι πολύ σημαντικό επίσης για τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου. Δομεί μαζί με το φώσφορο υγιή οστά και δόντια και μαζί με το μαγνήσιο καλή καρδιοαγγειακή λειτουργία.
Ο οργανισμός μας το αποθηκεύει με τη μορφή μικρών κρυστάλλων σε οστά και δόντια, διαμορφώνοντας τη σκληρή υφή τους.

Πότε το χρειαζόμαστε
Ο οργανισμός μας έχει υψηλότερη ανάγκη σε ασβέστιο όταν είναι στην παιδική και την εφηβική ηλικία, που σχηματίζεται ο σκελετός, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, όταν το έμβρυο απαιτεί το ασβέστιο από τη διατροφή της μητέρας του, για να χτίσει το σκελετό του. Είναι επίσης απαραίτητο κατά την εμμηνόπαυση.
Πώς λειτουργεί
Το ασβέστιο συμβάλλει στην οστεοποίηση, ενώ είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος, τη σύσπαση των μυών, τη διατήρηση της καλής λειτουργίας της καρδιάς και τη λειτουργικότητα της κυτταρικής μεμβράνης.

Οι ανάγκες του οργανισμού, ανάλογα με την ηλικία

Βρέφη :0-6 μηνών 400, 6-12 μηνών 600
Παιδιά : 1-5 ετών 800, 6-10 ετών 800-1200
Εφηβεία : 11-24 ετών 1200-1500
Άντρες : 25-65 ετών 1000, >65 ετών 1500
Γυναίκες : 25-50 ετών 1000, >50 ετών (εμμηνόπαυση)-λήψη οιστρογόνων 1000, >65 ετών 1500, Κύηση, γαλουχία 1200
Πρόσληψη μέσω της διατροφής
Ως γνωστό, καλύτερες πηγές του ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, όλα τα τυριά (ιδιαίτερα τα κίτρινα), τα ψάρια (σαρδέλες και σολωμός), οι ξηροί καρποί (φυστίκια, καρύδια, αμύγδαλα), τα ξερά φασόλια και τα λαχανικά (μπρόκολο, λαχανίδες).
Περιεκτικότητα των τροφίμων σε ασβέστιο
1 φλιτζάνι άπαχο γάλα παρέχει 306mg ασβεστίου, 
1 κεσεδάκι (225 γρ) γιαούρτι περιέχει 488mg ασβέστιο, 
100 γρ παρμεζάνας περιέχουν 1.140 mg, 
100 γρ γραβιέρας περιέχουν 1.100 mg, 
100 γρ κασέρι περιέχει 750 mg, 
1/2 φλιτζάνι σκληρού τοφού (φυτικό τυρί σόγιας) περιέχει 253mg ασβεστίου, 
1 φλιτζάνι σπανάκι περιέχει 245mg ασβέστιο, 
100 γραμμάρια σαρδέλες (με τα κόκαλα) περιέχουν 351mg ασβέστιο, 
1 φλιτζάνι αμύγδαλα, περιέχει 161mg ασβέστιο, 23 αμύγδαλα περιέχουν 70 mg ασβεστίου.
Επίσης καλές πηγές είναι: αγκινάρες, λάχανο, παξιμάδι, γαρίδες, συκώτι, αβγό, ελιές.

Τι "σκοτώνει" το ασβέστιο

Δυστυχώς υπάρχουν ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, υσμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση της απορρόφησής του. Τέτοιες ουσίες είναι, το λίπος (κυρίως σε μεγάλες ποσότητες), το οξαλικό οξύ (βρίσκεται στη σοκολάτα, στο σπανάκι και στα παντζάρια) και το φυτικό οξύ (βρίσκεται στους σπόρους). Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το είδος της τροφής αλλά και οι άλλες τροφές που συνοδεύουν την κύρια πηγή ασβεστίου, καθορίζουν το βαθμό με τον οποίο ο οργανισμός μας θα το προσλάβει.

Τι συμβαίνει με την έλλειψή του;

Η έλλειψη του ασβεστίου δημιουργεί ραχίτιδα (χωρίς ασβέστιο και φώσφορο, τα οστά γίνονται μαλακά, εύκαμπτα και παραμορφώνονται) η οποία είναι πιο συχνή σε σκουρόχρωμα δέρματα, πρόωρα νεογνά, περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια, αφού παράλληλα με τη μειωμένη απορρόφηση και πρόσληψη ασβεστίου, καθοριστικό ρόλο παίζει και η βιταμίνη D με την παρουσία της.
Όταν οι αποθήκες ασβεστίου και φωσφόρου του οργανισμού μας αδειάζουν λόγω ελλειματικής διατροφής αλλά και περιορισμένης ηλιακής ακτινοβολίας (έλλειψη βιταμίνης D), δημιουργείται η οστομαλακία, ενώ η πιο γνωστή συνέπεια από την ανεπάρκεια ασβεστίου είναι η οστεοπόρωση. Στην πάθηση αυτή, τα οστά γίνονται πορώδη και αποκτούν σπογγώδη μορφή. Για τις γυναίκες, η επαρκής ποσότητα ασβεστίου, κυρίως μέχρι την ηλικία των 20 - 25 χρόνων (αλλά και σ' όλη τη ζωή) μπορεί να μειώσει μέχρι και 50% την πάθηση.

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram