Τα κουτάβια, δεν είναι κούκλες!



Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, να ζητούν τα παιδιά ένα κουτάβι και οι γονείς να το χαρίζουν σαν επιβράβευση για τον καλό βαθμό, που πήραν τα παιδιά τους στο σχολείο ή γιατί ήταν υπάκουα το τελευταίο διάστημα ή να το χαρίζουν σα δώρο γιορτών.

Όμως το κουτάβι δεν είναι κούκλα, δεν είναι παιχνίδι!

Η απόφαση να έρθει ένα κουτάβι στο σπίτι, θα πρέπει να γίνεται με άλλα κριτήρια πολύ πιο σοβαρά και συγκεκριμένα.

Θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι αυτό το πλάσμα, που έχει ψυχή και ανάγκες, θα είναι μαζί σας για 14 - 15 χρόνια και δεν θα μείνει κουτάβι αιωνίως.

Θα μεγαλώσει και ενδεχομένως να μη χωρά στο χώρο σας, θα πρέπει να το προσέχετε όπως το παιδί σας, θα πρέπει να παρακολουθείται από γιατρό, κάποτε μπορεί να αρρωστήσει και να έχει αυξημένες ανάγκες και κυρίως, θα γίνει μέλος της οικογένειάς σας, όχι αξεσουάρ!

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ένα κουτάβι είναι μια σοβαρή συνειδητή απόφαση, που πρέπει να παίρνεται μετά από ώριμη σκέψη αναλογιζόμενοι και το γεγονός ότι δεν μπορεί να μείνει μόνο του, όταν πάτε διακοπές.

Αν όλες αυτές οι σκέψεις δεν σας αποτρέψουν από την απόκτησή του, αλλά αντιθέτως σας κάνουν να το αποφασίσετε, μην το φέρετε στο σπίτι σαν δώρο στο παιδί σας με φιόγκους και κορδέλλες. Συζητήστε το μαζί του και εξηγέιστε του όλα τα παραπάνω, έτσι ώστε να καταλάβει κι αυτό, πως αυξάνεται η οικογένειά σας κατά ένα μέλος και πως θα χρειαστεί και η δική του βοήθεια για να συμβιώσετε δίνοντας χαρά και ευτυχία ο ένας στον άλλο. Γιατί ένα κουτάβι στο σπίτι, δεν έχει μόνο υποχρεώσεις, αντιθέτως έχει και πάρα πολλές χαρές!

Έτσι, τα παιδιά μπορούν να γίνουν υπεύθυνα και να αναλογίζονται καλύτερα τις αποφάσεις που παίρνουν, ενώ παράλληλα θα μάθουν να φροντίζουν κι αυτά ένα ζωντανό πλάσμα, όπως φροντίζει η μαμά και ο μπαμπάς εκείνα.

Θα μάθουν να μοιράζονται, να παίζουν χωρίς να κερδίζουν πάντα, να συμβιώνουν με διαφορετικά πλάσματα, να δέχονται το διαφορετικό και κυρίως να αφοσιώνονται σε ό,τι αγαπούν, όπως το κουτάβι, που μεγαλώνοντας θα αφοσιωθεί σε όλους σας και θα είστε για κείνο, όλος του ο κόσμος!

Κι αν έρθουν δύσκολες μέρες όπως αυτές που ζούμε τα τελευταία χρόνια, είναι διατεθιμένο να πεινά μαζί σας αν χρειαστεί, αρκεί να σας βλέπει να σας μυρίζει και να νιώθει το χάδι σας...


to e-periodiko mas
1 Σχόλια

1 σχόλιο:

  1. Σημαντικές, χρήσιμες συμβουλές. Η υιοθέτηση ενός κουταβιού θέλει σκέψη. Να μην χρειαστεί να βρει καταφύγιο στους δρόμους της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram