Πώς θα αποφύγουμε τις δερματικές αντιδράσεις από τα καλλυντικά;


Πριν αναφερθούμε στους τρόπους, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αποφύγουμε δερματικές αντιδράσεις από τα προϊόντα ομορφιάς, καλό είναι να γνωρίσουμε, ποια είδη δερματικών αντιδράσεων υπάρχουν.

Ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής
Είναι η πιο συχνή δερματική αντίδραση που προκαλεί φαγούρα, τσούξιμο, ερυθρότητα ή ακόμα και έγκαυμα στην περιοχή εφαρμογής του προϊόντος.
Αν το δέρμα είναι ξηρό ή τραυματισμένο, τότε χάνει μέρος της φυσικής του άμυνας απέναντι στις ερεθιστικές ουσίες, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις αυτές, να είναι βαρύτερες ή να συμβαίνουν πιο συχνά.

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής
Είναι η ευαισθησία ή αληθινή αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του προϊόντος και παρουσιάζεται με ερυθρότητα, φαγούρα ή φουσκάλες στο δέρμα. Οι πιο συχνές αιτίες είναι τα αρώματα και τα συντηριτικά του κάθε προϊόντος.
Πρέπει να σημειώσουμε πως ακόμα και άοσμα προϊόντα μπορούν να περιέχουν κρυμμένους παράγοντες, κυρίως αρώματα, για την επικάλυψη χημικών οσμών. Μπορεί να μην το μυρίζουμε, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
Ο τρόπος προστασίας, είναι η αναζήτηση προϊόντων χωρίς άρωμα. Συντηριτικά περιέχονται σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, που περιέχουν νερό και παρόλο που έχουν συνδεθεί με διάφορες δερματικές αλλεργίες, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβούν στον καθένα.

Πώς όμως θα αποφύγουμε τις δερματικές αντιδράσεις;
Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε προϊόντα ομορφιάς, χωρίς να έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Άλλες φορές πάλι, χρησιμοποιούμε ένα προϊόν για μεγάλο χρονικό διάστημα και ξαφνικά εμφανίζουμε δερματική αντίδραση.

Ένας τρόπος για να αποφύγουμε δυσάρεστες αντιδράσεις είναι να αναζητούμε προϊόντα με λιγότερα συστατικά, έτσι ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες άσχημων αντιδράσεων.

Ένα patch test, πριν τη χρήση ενός προϊόντος, θα μας προφυλάξει από τυχόν δερματικές αντιδράσεις. Είναι εύκολο και απλό. Θα χρησιμοποιήσουμε μια μικρή ποσότητα προϊόντος στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας και θα περιμένουμε 48 ως 72 ώρες. Αν παρουσιαστεί ερυθρότητα, φαγούρα ή κάψιμο, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το προϊόν. Αν θέλουμε να κάνουμε το τέστ, καλό είναι να ζητάμε ένα δείγμα του προϊόντος, που θέλουμε να δοκιμάσουμε πριν το αγοράσουμε.

Θα πρέπει να εφαρμόζουμε πάντα το άρωμα στα ρούχα μας και όχι στο δέρμα μας. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγουμε να έρθει σε επαφή το άρωμα με ουσίες, που βρίσκονται σε άλλα προϊόντα, που χρησιμοποιούμε για το δέρμα μας και να αποφευγθούν οι δερματικές αντιδράσεις από την αλληλεπίδραση αυτών των ουσιών. Επίσης αυτός ο τρόπος θα βοηθήσει στην αποφυγή αντίδρασης σε κάποιο από τα συστατικά του αρώματος.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ετικέτες που αναφέρουν "δερματολογικά ελεγμένο", "υποαλλεργικό", "ελεγμένο για ευαισθησία" ή "μη ερεθιστικό" δεν αποτελούν ασφάλεια, από τη στιγμή που κάποιες εταιρείες όντως κάνουν τα τέστ, ενώ κάποιες άλλες όχι!

Αν το δέρμα μας αντιδράσει σε κάποιο προϊόν ομορφιάς, πρέπει αμέσως να σταματήσει η χρήση του και να συμβουλευτούμε ειδικό, γιατί πολλές είναι οι περιπτώσεις, που υπάρχει ανάγκη συνταγογραφούμενης θεραπείας.

Ποιά προϊόντα ομορφιάς προκαλούν δερματικές αντιδράσεις;
Στη λίστα των προϊόντων ομορφιάς που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις, περιλαμβάνονται σαπούνια, απορρυπαντικά, αποσμητικά, προϊόντα μακιγιάζ ματιών, ενυδατικές κρέμες, σαμπουάν, βερνίκια νυχιών (ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν φορμαλδεϋδη), κόλλα νυχιών που περιέχει μεθακρυλάτη, λοσιών για μπούκλες και lip stain. Δεν λείπουν δυστυχώς από τη λίστα οι βαφές μαλλιών, ιδιαίτερα εκείνες που περιέχουν π-φαινυλενοδιαμίνη καθώς και υπερθειϊκό αμμώνιο, που χρησιμεύει για το άνοιγμα του χρώματος των μαλλιών.
Θα πρέπει στα παραπάνω να προσθέσουμε και προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν άλφα υδροξύ οξέα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σε ορισμένους ανθρώπους δερματικές αντιδράσεις, καθώς και κρέμες και οροί αντιρυτιδικοί με Retin-A. 
Το καλοκαίρι πλησιάζει και κάποιοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα αντηλιακά. Στην περίπτωση αυτή ο δερματολόγος μπορεί να μας δώσει τους τρόπους, που θα προστατέψουμε το δέρμα μας, από τον ήλιο.

πηγή


to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram