Μεγάλη Πέμπτη, κόκκινα αυγά



Τα αυγά αποτελούσαν ανέκαθεν σύμβολο γέννησης της ζωής και αφετηρία για δεκάδες μύθους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά να τοποθετήθηκαν από τη μητέρα του Εσταυρωμένου Ιησού, στα πόδια του και να βάφτηκαν με το αίμα του, που έτρεχε από τις πληγές. Μια δοξασία που κυριαρχεί στα Βαλκάνια.


Στη Μακεδονία, τη Μ. Πέμπτη κρεμούσαν ένα κόκκινο πανί στο μπαλκόνι ή στο παράθυρο των σπιτιών, το οποίο συμβόλιζε το αίμα του Χριστού και έτσι ξεκινούσαν τις προετοιμασίες για την Ανάσταση και το βάψιμο των αυγών και το πλάσιμο των τσουρεκιών. Τα πρώτα τσουρέκια μαζί με κόκκινα αυγά, τα έστελναν στα πεθερικά τους.
Το πρώτο κόκκινο αυγό το έβαζε η νοικοκυρά στο εικονοστάσι απ' όπου το έβγαζε μόνο όταν έβρεχε ή έριχνε χαλάζι, για να ξορκίσει το κακό και να προστατευτούν οι καλλιέργειες. Στις Ελευθερές Μακεδονίας, με την μπογιά που έβαφαν τα αυγά, έβαζαν στη συνέχεια ένα μικρό σημάδι στο κεφάλι και στην πλάτων των μικρών αρνιών.

Κατά μια άλλη παράδοση των Χριστιανών, μια γυναίκα περπατούσε στο δρόμο, λίγες ώρες μετά τη Σταύρωση του Ιησού, κρατώντας ένα καλάθι με αυγά. Όταν της είπαν πως ο Χριστός αναστήθηκε, εκείνη απάντησε, πως θα το πιστέψει μόνο αν κοκκινίσουν τα αυγά. Λίγα λεπτά αργότερα, τα αυγά κοκκίνισαν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βάψουμε τα αυγά. Εκτός όμως από τις έτοιμες βαφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μπορούμε να ανατρέξουμε στους τρόπους που έβαφαν τα αυγά παλιότερες εποχές, χωρίς χημικά, ...οικολογικά!
Για παράδειγμα από τα φλούδια των κρεμμυδιών, που βράζουν μαζί με τα αυγά, έχουμε το μελί χρώμα. Από άχυρο ή από φύλλα αμυγδαλιάς το κίτρινο και το ανοιχτό κόκκινο από παπαρούνες ή κόκκινα πέταλα τριαντάφυλλου. Όποια βέβαια κι αν είναι η διαδικασία βαψίματος, κοινό στοιχείο είναι το ξύδι. Πέρα από τη χρηστική του σημασία, έχει και συμβολική, αφού ξύδι ήπιε ο Χριστός όταν σταυρώθηκε!





to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram