Cranberries, ευεργετικά και θεραπευτικά


Μπορεί η γεύση τους να είναι ιδιαίτερα ξινή, αλλά οι παρακάτω πληροφορίες, θα σας πείσουν να τα βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.
Ο πολύτιμος και μικροσκοπικός αυτός καρπός έχει σπουδαίες ιδιότητες. Tο κράνμπερι και μερικά άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος (ellagic acid) μιας αντιοξειδωτικής ουσίας, που εκτός των άλλων, διαθέτει αντικαρκινική δράση. Mε βάση τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, το συστατικό αυτό φαίνεται ότι εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζει» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων. Eκείνο, όμως, που είναι εντυπωσιακό σε σχέση με τη δράση του κράνμπερι είναι ότι καταπολεμά τα κύτταρα του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου.

Αποτρέπει και τις μεταστάσεις. Tο αντιοξειδωτικό αυτό, όταν απομονώνεται εργαστηριακά, δεν απορροφάται από το αίμα τόσο καλά, όσο όταν περιέχεται στις τροφές που καταναλώνουμε. Oπότε,καλό είναι να το καταναλώνουμε σε φυσική μορφή συχνά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού  Ινστιτούτου Υγείας της Αμερικής  μία στις πέντε γυναίκες  σε κάποια  φάση της ζωής της θα ταλαιπωρηθεί  σίγουρα  από ουρολοίμωξη.
Όπως απέδειξε μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard σε ηλικιωμένες γυναίκες, που έπιναν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι σε καθημερινή βάση για ένα εξάμηνο, ο αριθμός των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους περιορίστηκε και επιπλέον είχαν σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν λοιμώξεις

Επίσης, οι γυναίκες που είχαν ουρολοίμωξη και έπιναν χυμό είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να  ιαθούν  γρηγορότερα σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν. 
Άλλες εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι το φυτό αυτό έχει την ικανότητα να μειώνει σημαντικά την υποτροπή των ουρολοιμώξεων σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας.


Χάρη σε αυτές τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το φρούτο αποδεικνύεται ευεργετικό  και  για τις καρδιαγγειακές  παθήσεις , αφού συμβάλλει στην μείωση της κακής χοληστερίνης προλαμβάνοντας τα εμφράγμτα. 
Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα  στην Journal of the Canadian Dental Associati, διαπίστωσε  ότι τα κράνμπερι μπορούν να κρατάνε τα βλαβερά βακτήρια μακριά από τα κύτταρα, που συγκεντρώνονται στα ούλα και να τα εμποδίζουν να παράγουν οξέα, που φθείρουν το σμάλτο των δοντιών.
Παράλληλα μειώνουν τη φλεγμονή που προκαλείται από τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα.

Επίσης, ορισμένα ταλκ για μωρά περιέχουν ουσίες από κράνμπερι για να προστατεύουν το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα, απέναντι στους ερεθισμούς της πάνας.

Όμως, ενώ  το Κράνμπερι μπορεί να καταναλωθεί σαν χυμός, πολλοί δεν ανέχονται την  ξινή γεύση του, με αποτέλεσμα να προσθέτουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών, πράγμα το οποίο  θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Για το λόγο αυτό, αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν να το λαμβάνουν ως συμπλήρωμα διατροφής: σε κάψουλες, μασώμενα δισκία ή και πόσιμα σκευάσματα. 
Θα τα βρείτε βεβαίως και φρέσκα στο εμπόριο, σε καταστήματα μαναβικής, σε σούπερ μάρκετ όπου τα πωλούν κατεψυγμένα, καθώς επίσης και σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, αποξηραμένα. 

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram