Τα χημικά της Συρίας απειλούν και την Ελλάδα



Τα επικίνδυνα χημικά αποθέματα της Συρίας, θα ριχτούν στα ανοιχτά της Κρήτης, αφού πρόκειται να καταστραφούν και στη συνέχεια να ριχτούν στη Μεσόγειο με πιθανότερο σημείο το τρίγωνο μεταξύ Σικελίας, Μάλτας και Κρήτης.

700 περίπου τόνοι χημικών θα καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης πάνω σε ένα πλοίο του αμερικανικού ναυτικού, το οποίο διαθέτει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ η μέθοδος αυτή δεν έχει εφαρμοστεί ξανά για τέτοια ποσότητα χημικών και μάλιστα πάνω σε ένα πλοίο. Ο όγκος των λιμάτων που θα παραχθεί (1,5 εκ. τόνοι) θα βυθιστούν στην ήδη πολύ επιβαρυμένη περιβαλλοντικά κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, στο τρίγωνο που προαναφέραμε.
Τα "διεθνή χωρικά ύδατα" στα οποία θα ριχτούν τα απόβλητα, επιλέχθηκαν έτσι ώστε να μην προβάλλουν αντιρρήσεις τα κράτη της Μεσογείου, αφού κανένα δε θα δεχόταν να γίνει κάτι τέτοιο στο έδαφός του. Όμως πρόκειται για θάλασσα και όπως όλοι γνωρίζουμε, η θάλασσα δεν έχει στεγανά, ούτε είναι αμεληταίο να ρυπανθούν διεθνή ύδατα. Η ρύπανση δεν μένει σε ένα σημείο και κανείς δεν μπορεί να αδιαφορήσει μπροστά στο μέλλον της Μεσογείου και των επόμενων γενιών. 
Το ερώτημα που αυθόρμητα προκείπτει είναι βεβαίως "γιατί στη Μεσόγειο" και μάλιστα με τρόπο και μέθοδο που δεν έχουν δοκιμαστεί ξανά! 
Πώς είναι δυνατόν την περιβαλλοντική ποινή, που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Συρία, να την υφίσταται η Μεσόγειος; 
Γιατί να μην καταστραφούν τα χημικά στο έδαφος της Συρίας;
Από τη στιγμή που παραδέχονται ότι η Μεσόγειος έχει πιο ήρεμα νερά απ' ότι ο Ατλαντικός Ωκεανός, αυτό και μόνο δεν σηματοδοτεί τον κίνδυνο, που διατρέχει η θάλασσα, έχοντας και σεισμογενείς περιοχές;
Εκτός από τους κατοίκους της Κρήτης που συγκεντρώνονται και ενημερώνονται για να αποτρέψουν αυτό το οικολογικό έγκλημα, υπάρχουν άλλοι που να ενδιαφέρονται γι' αυτό το θέμα, που δεν αφορά ασφαλώς μόνο την Κρήτη ούτε την Ελλάδα, αλλά την Κύπρο, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία, την Αλγερία και γενικά όλες τις χώρες της Μεσογείου; 
Και σα να μην έφτανε αυτό, πάνω από το κεφάλι μας και πολύ κοντά στον Αώο αναμένεται να καταλήξει μια άλλη μεγάλη ποσότητα χημικών από τη Συρία, που θα καταστραφούν.  
Η Αλβανία θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα επιτρέψει να καταστραφούν τα χημικά στο έδαφός της, αφού συμφώνησε για την αποστολή 1600 τόνων χημικών ουσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Epiruspost.gr μέρος των αυτών των χημικών που δεν καταστρέφονται, θα μεταφερθούν σε εγκαταλελειμένα ορυχεία λιγνίτη στην Μαμαλία, που βρίσκεται ανατολικά του Αργυρόκαστρου και σε απόσταση αναπνοής από τον Αώο ποταμό.
Οι γεωλόγοι θεωρούν πως είναι άμεσος ο κίνδυνος διαρροών και η πιθανότητα ρύπανσης των υδάτων.
Από όσα γνωρίζουμε στην Ιταλία έχουν εκδηλωθεί αρκετές αντιδράσεις για την πιθανή μόλυνση της Αδριατικής, τόσο από τους κατοίκους της περιοχής της Απουλίας, όσο και από τον Ιταλικό τύπο.
Στην Ελλάδα, θα γίνει κάτι και κυρίως, θα γίνει κάτι εγκαίρως;

Συλλογή πληροφοριών:Epirus.gr, newsbomb.gr

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram