Νικόλαος Τσελεμεντές, ο έλληνας σεφ του 20ου αι.



Ο έλληνας σεφ και δάσκαλος μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, που συνέδεσε το όνομά του με τους οδηγούς μαγειρικής, από τη στιγμή που εξέδωσε τον "Οδηγό της Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής" το 1926. Ο Ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, έγραψε ότι "έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στον πολιτισμό".
Γεννημένος στη Σίφνο το 1878 και μεγαλωμένος στα γυμνασιακά χρόνια στην Αθήνα, αρχικά δουλεύει σε συμβολαιογραφείο, μέχρι τη στιγμή που ξεκινά να ασχολείται με τη μαγειρική στο εστιατόριο του θείου του. Θα σπουδάσει στη συνέχεια για ένα χρόνο μαγειρική στη Βιέννη και θα επιστρέψει για να δουλέψει ως σεφ σε διάφορες πρεσβείες.
Ο κόσμος τον μαθαίνει από το περιοδικό "Οδηγός Μαγειρικής" που ξεκινά την έκδοσή του το 1910 και περιείχε εκτός από συνταγές, διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα και νέα για τη μαγειρική. 

Το 1919 γίνεται διευθυντής του ξενοδοχείου "Ερμής" και τον επόμενο χρόνο πηγαίνει στην Αμερική για να δουλέψει σε μερικά από τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, ενώ παράλληλα κάνει ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας.
Ο "Οδηγός της Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής" κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1926 και υπήρξε το πρώτο ολοκληρομένο βιβλίο μαγειρικής στη χώρα μας, γνωρίζοντας όπως είναι φυσικό, μεγάλη επιτυχία.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1932 ιδρύει στην Αθήνα μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και το 1950 εκδίδει ένα βιβλίο για την ελληνική μαγειρική στα αγγλικά, το "Greek Cookery".
Αναμφισβήτητα υπήρξε ο εκσυχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, αφού μέσα από το βιβλίο του οι ελληνίδες έμαθαν τη μπεσαμέλ, τη μπουγιαμπέσα, τα πυροσκί.
Έφυγε από τη ζωή το Μάρτιο του 1958, σε ηλικία 80 χρόνων, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο, όχι μόνο για όσους αγαπούν τη μαγειρική και θέλουν να τη μάθουν, αλλά και για την διάδωση της ελληνικής κουζίνας και της μεσογειακής διατροφής, κατ' επέκταση.

πηγή: wikipedia.org
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram