Η Ελληνίδα στη δεκαετία του 1930


 Αφιερωμένο στην ημέρα της Γυναίκας


Η δεκαετία του ΄30 βρίσκει την Ελληνίδα, έπειτα από σκληρούς αγώνες να αποκτά δικαίωμα ψήφου έστω και υπό όρους.

Ποιοί ήταν αυτοί;
1. Ψήφο μόνο στις δημοτικές εκλογές

2. Μόνο για να εκλέγει και όχι για να εκλέγεται

3. Δικαίωμα ψήφου μόνο στις εγγράμματες και σε όσες ήταν πάνω από 30 χρόνων.

Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι την εποχή εκείνη (1930) το 70% των γυναικών που ήταν πάνω από τα 30, ήταν αγράμματες.

Έτσι το 1934 στις δημοτικές εκλογές, ψηφίζουν για πρώτη φορά οι γυναίκες στην Ελλαδα και ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις 240!...

Όμως το φεμινιστικό κίνημα φουντώνει. Σταθμό για τις γυναίκες της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσουν οι χρονιές 1929 - 1930 όταν ιδρύεται η Φεμινιστική Ένωση Μακεδονίας - Θράκης και μεταξύ των άλλων, ιδρύουν και τη "Φεμινιστική", ένα δεκαπενθήμερο περιοδικό της Ένωσης. Την ίδια περίοδο μάλιστα εκδίδεται στη βόρεια Ελλάδα και η "Εφημερίδα των Γυναικών".

Οι οικονομικές ανάγκες της εποχής είναι μεγάλες και οι γυναίκες εντάσσονται στην αγορά εργασίας, ενώ οι εργοδότες τις θεωρούν φτηνή και προσωρινή εργατική δύναμη και φυσικά αμοίβονται με πολύ λιγότερα από τους άντρες συναδέλφους τους (ως εργάτριες γης).

Τα επαγγέλματα με τα οποία ασχολούνται δεν απαιτούν στο μεγαλύτερο μέρος τους, ούτε τις στοιχειώδεις γραμματικές γνώσεις, αφού οι γυναίκες δουλεύουν ως υπηρέτριες, εργάτριες γης, πλύστρες, μοδίστρες, υφάντρες, καπελούδες, μαίες και νοσοκόμες ή ως ειδικευμένες εργάτριες στα κλωστουφαντουργία, τα μεταξουργεία και τα εργοστάσια καπνού.

Σε ορισμένα μάλιστα επαγγέλματα όπως αυτό της υπηρέτριας δεν ήταν λίγες οι φορές, που δεν υπήρχε καν αμοιβή, αλλά προσφερόταν στέγη, φαγητό και ντύσιμο - μαζί με ένα μικρό χαρτζιλίκι - στα κορίτσια που δούλευαν ως εσωτερικές σε σπίτια μεγάλων αστών. Ήταν οι λεγόμενες "ψυχοκόρες" οι οποίες φρόντιζαν την οικογένεια και όταν ερχόταν η ώρα να παντρευτούν, έπαιρναν μια μικρή προικούλα ως "δώρο" για τα δεδουλευμένα τους. Συνήθως ήταν φτωχά και ορφανά κορίτσια που από τα 12 ως τα 20 (πολλές φορές και παραπάνω) χρόνια τους, έβρισκαν "καταφύγιο" σε πλούσιες οικογένειες, δουλεύοντας με τις συνθήκες που αναφέραμε.

Αναμφισβήτητα η δεκαετία του ΄30 ήταν μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, αλλά για την Ελληνίδα ήταν ακόμη δυσκολότερη, αφού έπρεπε να αγωνιστεί διπλά για να αποδείξει ότι, αξίζει να αντιμετωπίζεται ως ισάξιος με τον άντρα πολίτης, τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στην κοινωνία.







πηγή πληροφοριών: "Η γειτονιά μας η παλιά" εκδόσεις Σαββάλα

κείμενο: to e-periodiko mas
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram