Φάτε μάτια ψάρια


(από πού προλήθε;)

Οι ρίζες της παροιμίας βρίσκονται στην Τουρκοκρατία, και συγκεκριμένα στην περίοδο που ο Αλή Πασάς κυβερνούσε στα Γιάννενα. 
Ο δυσβάσταχτος φόρος που καλούνταν τότε να πληρώσουν οι ψαράδες της λίμνης, ανερχόταν στο ένα γρόσι για κάθε οκά ψαριών και χελιών και οι φοροφυγάδες τιμωρούνταν με κατάσχεση ολόκληρης της ψαριάς!
Φτωχοί καθώς ήταν όλοι τους, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μην πληρώσουν το φόρο, αλλά οι άνθρωποι του Αλή, τους παρακολουθούσαν και τους έπαιρναν ό,τι είχαν όλη τη νύχτα, πιάσει. 
Ο γερο-ψαράς, βλέποντας το βίος του να καταστρέφεται και αντικρίζοντας τα ψάρια του, που τα φόρτωναν οι στρατιώτες του Αλή Πασά, είπε: «Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο», για να μείνει από τότε και να λέγεται σε περιπτώσεις όπου βλέπουμε από μακριά, αυτά που θα θέλαμε ή θα έπρεπε να έχουμε στο ...πιάτο μας!



to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram