Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι, με χαρακτήρα αλληλεγγύης



Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένας θεσμός Πολιτισμού και Δημιουργίας, τον οποίο η Δημοτική Αρχή προσπαθεί κάθε χρόνο να ενισχύει και να εμπλουτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αλλά, η πιο σπουδαία παράμετρος αυτού του θεσμού είναι ο εθελοντισμός, οι πινελιές του οποίου δίνουν τη διαφορά κάθε χρονιά!
Μια πλατιά και αυθόρμητη προσφορά από ανθρώπους όλων των ηλικιών, που υποστηρίζουν με πάθος το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, το ενδυναμώνουν με αβίαστη και πληθωρική αγάπη, το πλουτίζουν με πρωτότυπες ιδέες και το βοηθούν ουσιαστικά με εθελοντική προσφορά εργασίας σε κάθε βήμα του, σε κάθε εκδήλωσή του!
Το Ρέθυμνο, μέσα από το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, προβάλλει την ιδιαίτερη ταυτότητα του ανθρώπινου δυναμικού του και αναδεικνύει την μακραίωνη ιστορία του και την πλούσια παράδοσή του.

Πολλά Χρόνια Πριν...

Ένας σχεδόν «αιώνας Καρναβάλι» μας κλείνει το μάτι και μας αποχαιρετά, δίνοντας την σκυτάλη στη νέα εποχή.
Στο όμορφο Αναγεννησιακό Ρέθυμνο, χρονολογούνται ήδη από το 1914 τα πρώτα στοιχεία χιουμοριστικών εκδηλώσεων. Απόκριες μιας άλλης εποχής, που έχει αφήσει το νοσταλγικό της άρωμα διάχυτο να μοσχοβολά ακόμη, με χορούς ρομαντικούς και τους Ρεθεμνιώτες να υποδέχονται με τις δέουσες τιμές την «Αυτού Εξοχότητα Βασιλέα Καρνάβαλο μέσα στην αταξία του ακράτητου γέλιου!»
Ένα έθιμο της παλιάς αυτής Ρεθεμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού», γίνεται αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «Ομάδες» οι οποίες αργότερα, το 1993, προσκαλούνται από το Δήμο Ρεθύμνης, ως αρωγό και χρηματοδότη, να αναλάβουν, να στηρίξουν και να δώσουν δημιουργική πνοή στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ένα Καρναβάλι που, στην αυγή του 21ου αιώνα, έχει καθιερωθεί επάξια ως το «Καρναβάλι της Κρήτης»!

ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ Η ΤΕΛΕΤΗ  ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Με μια φαντασμαγορική τελετή στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, στην καρδιά της ιστορικής πόλης, δόθηκε  την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, η έναρξη του επετειακού Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.
Ρεθεμνιώτες όλων των ηλικιών αλλά και πλήθος επισκεπτών αγκάλιασε το γραφικό Ενετικό Λιμανάκι και απόλαυσε ένα μοναδικό θέαμα.
Η «καρναβαλική φλόγα» που πάντοτε ανάβει στο Ρέθυμνο την αρχή του τριωδίου και καίει δυνατά στις καρδιές όλων των Ρεθεμνιωτών μέχρι την κορύφωση του την Καθαρά Δευτέρα, άναψε και πάλι. Ο συμβολισμός αυτός, έγινε πραγματική εικόνα, αφού μια ζωντανή φλόγα έφτασε στο Ενετικό Λιμάνι πάνω στα ξάρτια του ιστιοφόρου του Ιστιοπλοϊκού Συλλόγου.
Αμέσως μετά  ξεκίνησε μια προβολή Video με την Ιστορία των 100 χρόνων όπου στο φινάλε του ο Δήμαρχος της πόλης  έδωσε το σύνθημα για την έναρξη παρουσιάζοντας παράλληλα τον κοινωνικό χαρακτήρα του καρναβαλιού, τονίζοντας την απόφαση τόσο της πόλης αλλά και όλων των συντελεστών του καρναβαλιού να σταθούν δίπλα στους συνανθρώπους μας στην Κεφαλονιά.
Μοναδικές ασπρόμαυρες και έγχρωμες εικόνες, μάρτυρες της καρναβαλικής ιστορίας της πόλης, παρέλασαν μπροστά από τα μάτια όσων βρέθηκαν στην μεγάλη γιορτή, ξυπνώντας αναμνήσεις και χαρίζοντας συγκίνηση.
Με το σύνθημα του Δημάρχου, μια ζωντανή τούρτα από 100 παιδιά του συλλόγου ενόργανης γυμναστικής «ΟΚΑ Αρκάδι» άναψε 100 κεριά, ενώ πυροτεχνήματα γέμισαν των ουρανό του Ενετικού λιμανιού.
Σειρά πήρε η εναέρια ακροβάτης όπου πετώντας πάνω από την τούρτα με τα 100 παιδιά, παρουσίασε εντυπωσιακά παράτολμα ακροβατικά δίνοντας  τη σκυτάλη ξανά στις ομάδες, όπου κάτω από τους ήχους του τραγουδιού για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, παρουσίασαν της φετινές στολές τους.
Η υπέροχη εκδήλωση έφτασε στην κορύφωση της με μια συναυλία από το συγκρότημα «48 Ώρες».
Η εβδομάδα αυτή είναι αφιερωμένη στο Κυνήγι του Θησαυρού, καθώς στις 12/2 είναι το Διαδικτυακό, στις 14/2 ο χορός των ομάδων του, στο Κέντρο «Άστρο» στις 21:00, στις 15/2 το Γυμνασιακό στο Φρούριο Φορτέτσα, ενώ στις 16/2 θα λάβει χώρα η επίσημη διοργάνωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, θα παραβρίσκονται εκπρόσωποι του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ρεθύμνης, οι οποίοι θα συγκεντρώνουν φάρμακα και χρήματα για την ενίσχυσή του.
 






πηγή: rethymnocarnival.gr
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram