Βαλσαμόχορτο, το δώρο της φύσης



Βαλσαμόχορτο, λειχηνόχορτο, σπαθόχορτο ή χελωνόχορτο είναι οι διάφορες ονομασίες αυτού το ευεργετικού βοτάνου, ανάλογα με την περιοχή που φύεται.
Τα άνθη του βαλσαμόχορτου κατά την περίοδο του θερινού ηλιοστασίου στη μεσαιωνική Ευρώπη, εθεωρείτο ότι έχουν ισχυρές μαγικές ιδιότητες, ικανές να αποκρούσουν το διάβολο. Φαρμακευτικά, το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία συναισθηματικών και νευρικών διαταραχών. Το 19ο αιώνα, το βότανο έπαψε να χρησιμοποιείται, αλλά πρόσφατες έρευνες το επανέφεραν στο προσκήνιο ως ιδιαίτερα χρήσιμο γιατρικό για τα νευρικά προβλήματα. Στην Ελλάδα, είναι γνωστό, εκτός από τα παραπάνω και με τα κοινά ονόματα: Περίκη και Προδρόμου βότανο και στην Ουαλία ως Y Fendigedig.

Φυσικό περιβάλλον & καλλιέργεια
Ιθαγενές φυτό της Αγγλίας και της Ευρώπης, το βαλσαμόχορτο το συναντούμε αυτοφυές σήμερα στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Βρίσκεται στα λιβάδια, στις πλαγιές και στις άκρες των δρόμων και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και εδάφη ασβεστολιθικά, καλά αποστραγγισμένα.
Μπορεί να καλλιεργηθεί από σπόρους την άνοιξη και με διαχωρισμό των ριζών το φθινόπωρο.
Οι ανθοφόρες κορυφές συλλέγονται κατά το μέσο του καλοκαιριού.

Έρευνα

Κατάθλιψη: Σε μία έρευνα που έγινε στην Αυστρία, ποσοστό 67% των ασθενών που έπασχαν από ήπια έως μέση κατάθλιψη, παρουσίασαν βελτίωση όταν τους χορηγήθηκε ένα απόσταγμα βαλσαμόχορτου. Αυτό επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα παλαιότερων δοκιμών που είχαν δείξει ότι το βότανο κάνει καλό στην κατάθλιψη.
Ολόκληρο το βότανο: Η έρευνα έδειξε ότι ολόκληρο το βότανο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων.

Παραδοσιακές & σύγχρονες χρήσεις
Νευρικές διαταραχές: Το βαλσαμόχορτο είναι από τα πιο πολύτιμα ευρωπαϊκά θεραπευτικά βότανα για τα νευρικά προβλήματα. Οι βοτανοθεραπευτές το χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια, ως τονωτικό για το άγχος, την ένταση, την αϋπνία και την κατάθλιψη, ιδιαίτερα όταν αυτά σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.
Εμμηνόπαυση: Το βαλσαμόχορτο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, γιατί καταπραΰνει τα συμπτώματα της, που προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές και αποκαθιστά τη μειωμένη ενεργητικότητα.
Τονωτικές ιδιότητες : Το βότανο είναι πολύτιμο τονωτικό για το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη.
Έλαιο για έγχυση: Το κόκκινο έλαιο είναι ένα εξαιρετικό αντισηπτικό. Χρησιμοποιείται, εξωτερικά, για πληγές και εγκαύματα και για να ανακουφίσει τις κράμπες και τον πόνο των νεφρών. Εσωτερικά, το λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γαστρικές φλεγμονές και πεπτικά έλκη.
Είναι αντιιικό, αντιφλεγμονώδες και έχει επουλωτικές ικανότητες που λειτουργούν εξίσου καλά μέσα στο σώμα καθώς και εξωτερικά.


Πώς φτιάχνεται το βαλσαμόλαδο: 

Τοποθετούμε το βότανο που έχουμε μαζέψει σε ένα γυάλινο δοχείο καθαρό και στεγνό. Ρίχνουμε μέσα ελαιόλαδο μέχρι να καλύψουμε το βαλσαμόχορτο που έχουμε βάλει μέσα, κλείνουμε καλά και το αφήνουμε σε ένα σημείο που να το βλέπει ο ήλιος για 2 - 6 εβδομάδες. Το ελαιόλαδο αρχίζει σταδιακά να παίρνει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, όσο το βότανο βγάζει τα συστατικά του στο υγρό.

Στη συνέχεια, στραγγίζουμε το μείγμα περνώντας το από τούλι και στίβοντάς το καλά για να περάσει όλο το έλαιο και κατόπιν το φυλάμε σε βάζο. Αν θέλετε μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία βάζοντας το προϊόν της έγχυσης σε νέο ελαιόλαδο μαζί με καινούργιο βαλσαμόχορτο.


πηγή: Βοτανοθεραπεία - Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram