Από πού κρατάει η σκούφια του;


(από πού προήλθε η φράση)

Κάποτε η σκούφια, το κάλυμμα δηλαδή του κεφαλιού που φορούσαν άνδρες, γυναίκες και μωρά κατά τη διάρκεια της ημέρες, αλλά και ο σκούφος που φορούσαν οι μεγάλοι τη νύχτα, φανέρωνε την καταγωγή. Κι αυτό όχι μόνο επειδή διέφερε από τόπο σε τόπο, αλλά και επειδή διέφερε ως προς το σχήμα και το υλικό από το οποίο ήταν φτιαγμένη, ανάλογα με το είδος της εργασίας που έκαναν εκείνοι που το φορούσαν και την κοινωνική τους θέση.

Κι ενώ οι σκούφιες των ευγενών ήταν από μετάξι ή βελούδο, διακοσμημένες με κεντήματα ή χρυσές ταινίες και κατέληγε σε φτερωτό λοφίο, των πιο φτωχών ήταν από μάλλινο ή βαμβακερό ύφασμα χωρίς κέντημα από απλή κλωστή με λίγα κρόσσια στην κορυφή.
Υπήρχαν και σκούφοι για πιο ειδικές χρήσεις: πράσινο σκούφο, φορούσαν όσοι είχαν χρεοκοπήσει και αργότερα, όσοι είχαν καταδικαστεί σε ισόβια φυλάκιση, τετράγωνο σκούφο φορούσαν οι δικτάτορες, οι καθηγητές, οι δικαστές και άλλοι αξιωματούχοι, ενώ κόκκινο φορούσαν οι κατεργάρηδες, δηλαδή οι δούλοι κωπηλάτες σε πολεμικά πλοία.

Έτσι, σήμερα ρωτάμε "από πού κρατάει η σκούφια του;" εννοώντας "ποια είναι η καταγωγή του" ή ακόμα "τι είδους άνθρωπος είναι"...

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram