Eco Driving, η Οικολογική Οδήγηση




Τι είναι το ecodriving; Είναι ένας φιλικός, προς τους γύρω μας και προς το περιβάλλον, τρόπος οδήγησης του οχήματός μας.

Γιατί να οδηγούμε με τον τρόπο αυτό; Γιατί έτσι οδηγούμε ασφαλέστερα (10 – 25% λιγότερα ατυχήματα), ενώ ταυτόχρονα καταναλώνουμε λιγότερη βενζίνη (10 – 15% μείωση στην κατανάλωση) αλλά και παράγουμε λιγότερο βλαβερά καυσαέρια και θόρυβο που προκαλεί το όχημά μας.

Πώς θα βελτιώσουμε την οδηγητική μας συμπεριφορά;


Παρατήρηση: Παρατηρούμε όσο είναι δυνατόν πιο μακριά, ώστε να προβλέπουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αν πρέπει να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την ταχύτητα του αυτοκινήτου. Η σωστή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, εξαρτάται από την ταχύτητά μας και την ορατότητα.

Επιτάχυνση: Επιταχύνοντας ομαλά, αλλάζουμε γρήγορα τις σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων πριν τις 3000 στροφές/λεπτό. Δεν ξεχνάμε, πως η επιτάχυνση αυξάνει κατακόρυφα την κατανάλωση.

Επιβράδυνση: Έχοντας την μεγαλύτερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο, επιβραδύνουμε αργά και ομαλά. Είναι θεμιτό να διατηρούμε, όσο το δυνατό, σταθερή την ταχύτητα του οχήματός μας.

Συντήρηση: Διατηρούμε τον κινητήρα και τα ελαστικά στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αποφεύγουμε να κουβαλάμε άσκοπα φορτία ή τη σκάρα στην οροφή. Η σκάρα ή τα ξεφούσκωτα ελαστικά, δυσκολεύουν την κύλιση του οχήματος και κοστίζουν σε βενζίνη.

Γιατί να οδηγήσω; Επιλέξτε όσο το δυνατό, λιγότερο το όχημά σας. Το βάδισμα και το ποδήλατο, ωφελούν την υγεία και την τσέπη μας. Τα μέσα μεταφοράς, μπορούν να δώσουν λύσεις, σε καθημερινές μετακινήσεις. Αλλάξτε συνήθειες, για να αλλάξετε τον κόσμο μας.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΤΑΣ


Καθ. ΦΥΣΙΚΗΣ




Πηγές: GGreenpeace (www.greenpeace.gr)
Κέντρο ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας (ecodriving.gr)
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram