"Αργοπεθαίνει..."



ένα αριστούργημα, του Pablo Neruda τόσο επίκαιρο...



Αργοπεθαίνει
όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας,
επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές,
όποιος δεν αλλάζει περπατησιά,
όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του,
όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.



Αργοπεθαίνει
όποιος αποφεύγει ένα πάθος,
όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο "ι"
αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια,
που μετατρέπουν ένα χασμουρητό σε ένα χαμόγελο,
που κάνουν την καρδιά να χτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.

Αργοπεθαίνει
όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι,
όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του,
όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να 
κυνηγήσει ένα όνειρο,
όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του
να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.

Αργοπεθαίνει
όποιος δεν ταξιδεύει
όποιος δεν διαβάζει
όποιος δεν ακούει μουσική
όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.

Αργοπεθαίνει
όποιος καταστρέφει τον έρωτά του
όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν,
όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για την τύχη του ή
για την ασταμάτητη βροχή.

Αργοπεθαίνει
όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει,
όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει.

Αποφεύγουμε το θάνατο σε μικρές δόσεις,
όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός, 
χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη
από το απλό γεγονός της αναπνοής.

Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει
στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.


to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Άνοια: η ασθένεια του μέλλοντος;




Τα κρούσματα άνοιας, ενός συνδρόμου που προκαλείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναμένεται να διπλασιαστούν ως το 2030 και να υπερπλασιαστούν ως το 2050, όταν θα φτάσουν τα 11,5 εκατομμύρια στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.


Σήμερα, σχεδόν 35,6 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, έχουν προσβληθεί από άνοια, το εν γένει χρόνιο αυτό σύνδρομο που προκαλείται από διάφορες ασθένειες του εγκεφάλου, που επηρεάζουν τη μνήμη, την κρίση, τη συμπεριφορά και την ικανότητα πραγματοποίησης των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Η ασθένεια του Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία πρόκλησης της άνοιας (σε έως το 70% των περιπτώσεων), η οποία μπορεί επίσης να προκληθεί από αγγειακές νόσους.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, την πρώτη για την άνοια, κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα εμφανίζεται σήμερα ένα νέο κρούσμα άνοιας, στον κόσμο. Το 2050 αναμένεται να υπάρχει ένα νέο κρούσμα κάθε δευτερόλεπτο.
Η περίθαλψη και η φροντίδα των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από άνοια, στον κόσμο ξεπερνάει προς το παρόν σε κόστος τα 461 δισεκατομμύρια ευρώ, το έτος. Σε αυτό συνυπολογίζονται η περίθαλψη και τα προνοιακά επιδόματα, όπως και η μείωση ή η απώλεια των εισοδημάτων των ασθενών και των νοσηλευομένων.
Μολονότι κρούσματα άνοιας υπάρχουν σε όλες τις χώρες, περισσότερα από τα μισά (58%) είναι σε χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα.
Το ποσοστό αυτό, μπορεί να ξεπεράσει το 70% ως το 2050, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στις χώρες αυτές, κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο δρ Σεκχαρ Σαξένα, διευθυντής του τμήματος διανοητικής υγείας και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών του ΠΟΥ. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο 8 χώρες (Βρετανία, Αυστραλία, Δανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ολλανδία και Νορβηγία) έχουν ένα εθνικό πρόγραμμα κατά της άνοιας. Άλλες χώρες όπως η Σουηδία ή η Γερμανία, έχουν επίσης εκδώσει συστάσεις.
Στην έκθεσή του ο Οργανισμός, συστήνει στις αρχές να υλοποιήσουν προγράμματα, που να επικεντρώνονται κυρίως στον περιορισμό του στιγματισμού των ανθρώπων που προσβάλλονται από άνοια και στη χορήγηση ιατρικής φροντίδας καλύτερης ποιότητας.

πηγή: real.gr

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Γεννημένη ΝΙΚΗΤΡΙΑ



Η Τζωρτζίνα Ξένου γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1997 στην Αθήνα. Τελειώνει το γυμνάσιο με άριστα. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Ασχολείται με τον αθλητισμό από πολύ μικρή και κατέχει μαύρη ζώνη και ένα Dan από τα 10 της χρόνια. Έχει διακριθεί επανειλημμένα σε αγώνες στίβου και κολύμβησης. Από την ηλικία των πέντε χρόνων έχει διακριθεί σε αγώνες καράτε. Είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας Καράτε από το 2008 και έχει κατακτήσει έξι χρυσά πανελλήνια μετάλλια και τέσσερα χρυσά βαλκανικά. Έχει επίσης διακριθεί σε παγκόσμια κύπελα καράτε.

Το 2011 βραβεύθηκε από τον οίκο Λυμπέρη και το περιοδικό Life&style ως Γυναίκα της χρονιάς 2010, στην κατηγορία ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΖΩΗΣ για την ασύλληπτη δύναμη ενός δωδεκάχρονου παιδιού να παλέψει με τον καρκίνο και αμέσως μετά να αγωνιστεί και να επιτύχει ισάξιες διακρίσεις με αυτές του παρελθόντος. Έχει βραβευθεί επίσης για τον ίδιο λόγο από τον σύλλογο Καλλιπάτειρα και έχει φιλοξενηθεί σε εκπομπές της ελληνικής και της κυπριακής τηλεόρασης.

Η ανάγκη της να συμπαρασταθεί σε παιδιά που βιώνουν ανάλογες καταστάσεις είναι η αφορμή για την ύπαρξη αυτού του βιβλίου, το οποίο έχει σκοπό να τα κάνει να πιστέψουν η ζωή δεν τελειώνει με την πρώτη δυσκολία και πως με δύναμη και θέληση όλα μπορούν να γίνει όπως ήταν πριν.

Η Μαρίζα Σουμπασάκη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Δεκεμβρίου του 1969. Κατάγεται από την Κρήτη. Από μικρό παιδί ασχολείται με τον αθλητισμό και κυρίως με τις πολεμικές τέχνες. Ως αθλήτρια κατέκτησε πολλές διακρίσεις σε πανελλήνια και διεθνή πρωταθλήματα και κύπελα και συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση του αθλήματος συμμετέχοντας σε φεστιβάλ πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατέχει μαύρη ζώνη τέσσερα Dan. Φοίτησε στη σχολή προπονητών καράτε. Ως προπονήτρια είναι από τις πιο καταξιωμένες στο χώρο σήμερα, με πολλά πανελλήνια, βαλκανικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια μετάλλια στο ενεργητικό της. Είναι επισήμως διαιτητής στο άθλημα του καράτε και γνωρίζει αγγλικά.

Η φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών και η εσωτερική δύναμη που απέκτησε από την ενασχόλησή της με αυτές τη βοήθησαν να αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, την περιπέτεια της υγείας της κόρης της.

Το «Γεννημένη Νικήτρια» γράφτηκε με σκοπό να βοηθήσει κυρίως τους γονείς που βιώνουν ανάλογες καταστάσεις, να καταλάβουν ότι όσες δυσκολίες κι αν βρεθούν μπροστά τους, όλα μπορούν να ξεπεραστούν με πίστη, θέληση και θετική σκέψη.


ΞΕΝΟΥ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ - ΣΟΥΜΠΑΣΑΚΗ ΜΑΡΙΖΑ

ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ

Ελληνική πεζογραφία

Έτος έκδοσης: 2012
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

find "to e-periodiko mas" on instagram