Η γιορτή της μητέρας




     Από τότε που πήγαινα σχολείο, θυμάμαι τη γιορτή αυτή σαν μια ξεχωριστή αφορμή για να πω στη μαμά μου πόσο την αγαπώ. Μεγαλώνοντας και αφού έγινα και η ίδια μητέρα, αναρωτήθηκα πολλές φορές, πώς ξεκίνησε αυτός ο εορτασμός.
      Έτσι ξεκίνησα να μάθω τις λεπτομέρειες, που μοιράζομαι αυτή τη στιγμή μαζί σας.

    Στην Αρχαία Ελλάδα λοιπόν, βρίσκουμε την πρώτη «γιορτή της μητέρας». Τη γιορτή δηλαδή της άνοιξης, όπου η μητέρα Γη, η Γαία λατρευόταν ως μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα αντικαταστάθηκε από την κόρη της Ρέα, θεά της γονιμότητας και μητέρα του Δία.
      Στα 1600 στην Αγγλία υπήρχε η «Mothering Sunday», Κυριακή της μητέρας, η οποία ήταν η 4η Κυριακή της Σαρακοστής, για να τιμήσουν όλες τις μητέρες της Αγγλίας. Τη μέρα αυτή μάλιστα οι υπηρέτες που έμεναν μέσα στα σπίτια των αφεντικών τους, έπαιρναν άδεια για να την περάσουν μαζί με τις μητέρες τους.
   Όταν ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, η γιορτή έγινε γιορτή της «Μητέρας Εκκλησίας» και ο κόσμος τιμούσε και τη μητέρα αλλά και την εκκλησία.
    Η δεύτερη Κυριακή του Μάη, καθιερώθηκε σαν γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ. Ήταν ιδέα μιας γυναίκας από τη Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis, η οποία θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε ολόκληρη εκστρατεία για να καθιερωθεί μια μέρα ως επίσημη γιορτή της μητέρας, το 1907. Μια εκστρατεία που είχε ανταπόκριση, με αποτέλεσμα, να γίνει το 1914 επίσημη γιορτή των ΗΠΑ με προεδρικό διάταγμα, που όριζε μάλιστα τη δεύτερη Κυριακή του Μάη, ως ημέρα της γιορτής της μητέρας. Έτσι επικράτησε διεθνώς και η Ελλάδα, τιμά τη γιορτή της μητέρας κάθε χρόνο αυτή την Κυριακή, παρ’ όλο που διάφορες άλλες χώρες και ευρωπαϊκές έχουν καθιερώσει διαφορετική ημερομηνία.
Σύμφωνα με παλιά Ελληνική Παράδοση, η Γιορτή της Μητέρας, είναι στις 2 Φεβρουαρίου (Υπαπαντής) διότι αυτή τη μέρα, κλείνουν 40 μέρες από τα Χριστούγεννα και η Παναγία πήγε στην εκκλησία να "σαραντίσει".
    Εκείνο όμως που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είναι πως η γιορτή δεν πρέπει να είναι μόνο αφορμή για να πούμε στη μητέρα μας, πόσο πολύ την αγαπούμε προσφέροντάς της ένα δωράκι ή ένα μπουκέτο λουλούδια, αλλά κυρίως για να στηρίξουμε τη μητρότητα, είτε σαν πολίτες, είτε σαν πολιτεία. 
  Οι ευχές και τα συναισθήματα είναι και όμορφα και απαραίτητα, αλλά αν δεν συνοδεύονται και από τη στήριξη που έχουν ανάγκη οι μητέρες, θα γίνονται όλο και λιγότερες όσο περνάνε τα χρόνια...


Όλγα

πηγή πληροφοριών: wikipedia.org

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram