Έφυγε από τη ζωή η Δόμνα Σαμίου




Από χθες ακόμα φτωχότεροι...
     Η Δόμνα Σαμίου, ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραδοσιακής μουσικής και του πολιτισμού μας, από χθες δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε σε ηλικία 84 χρόνων χτυπημένη από λευχαιμία, μετά από νοσηλεία στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα στο νεκροταφείο της Ν. Σμύρνης.
      Η προσφορά της διαχρονική και σημαντική, αφού συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση και  διατήρηση των καλλιτεχνικών θησαυρών της χώρας μας. Το 1981 μάλιστα, ίδρυσε τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό με το σκοπό αυτό, ευτυχώντας να δει το έργο της να αναγνωρίζεται και εκτός ελληνικών συνόρων.
    Τι να πρωτοπεί κανείς γι' αυτή τη σπουδαία γυναίκα, την μεγάλη ερμηνεύτρια και την ξεχωριστή Ελληνίδα, που χωρίς τυμπανοκρουσίες, ακούραστα δούλευε και υπερασπιζόταν το παραδοσιακό τραγούδι, αναζητώντας τις πιο γνήσιες μορφές έκφρασής του, παντού στην Ελλάδα!
      Ίσως θα πρέπει να περιοριστούμε στο να παραθέσουμε κάποια σημεία της πορείας της, μια που τα λόγια είναι φτωχά όταν πρόκειται να περιγράψουν σημαντικούς ανθρώπους.
      Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1928, στην Καισαριανή, από γονείς μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι της Σμύρνης. Στα 13 της χρόνια διδάχτηκε βυζαντινή και δημοτική μουσική κοντά στο Σίμωνα Καρρά, στο "Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής", φοιτώντας παράλληλα στο νυχτερινό Γυμνάσιο. Το 1954 προσλαμβάνεται από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.), στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής, όντας μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρρά. 
    Αγαπώντας βαθιά το δημοτικό τραγούδι αναζητά μουσικό υλικό και έτσι ξεκινά το 1963, τα ταξίδια της στην Ελλάδα, προσπαθώντας να αποτυπώσει με επιτόπιες καταγραφές με δικά της μηχανήματα, τον αυθεντικό ήχο και στίχο των παραδοσιακών τραγουδιών.
    Το 1971 ο Διονύσης Σαββόπουλος της προτείνει εμφανίσεις στο νεανικό Ροντέο και έτσι, παραιτείται από την κρατική Ραδιοφωνία. Με αυτή της την εμφάνιση έρχεται πιο κοντά στους νέους, φέρνοντας σ' αυτούς τα παραδοσιακά ακούσματα με το δικό της ξεχωριστό τρόπο. Δέκα χρόνια μετά, ιδρύει τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής. Στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση, αλλά και η προβολή της παραδοσιακής μουσικής, μέσα από δίσκους και διοργάνωση εκδηλώσεων με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, αδιαφορώντας για τις όποιες απαιτήσεις των δισκογραφικών εταιρειών.
    Το 2005 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της απένειμε μετάλλιο για τη σημαντική προσφορά της στον πολιτισμό της χώρας και ένα χρόνο αργότερα, τιμήθηκε με το βραβείο Αρίων.
  
   Έφυγε αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας, συνδέοντας το όνομά της με κάθε τι αυθεντικό και ποιοτικό στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Η παρακαταθήκη της σημαντική, περιμένει άξιους συνεχιστές
    Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει!


Πηγή βιογραφικών στοιχείων: domnasamiou.gr





to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram