Φτιάχνουμε χαρταετό;



Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
  • 3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, 80 εκ. περίπου το καθένα
  • χαρτί ή και εφημερίδα
  • γερό σπάγκο
  • λεπτό σύρμα
  • κολλητική ταινία
  • χαρτιά διάφορα για την ουρά
Κατασκευή

Στα άκρα από κάθε πηχάκι, κάνουμε δύο μικρές εγκοπές. Δένουμε γερά μαζί τα τρία πηχάκια στη μέση με το σπάγκο και αφήνουμε περίπου μισό μέτρο ακόμα, να κρέμεται.


Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνουμε γερά το σύρμα και το περνάμε περιμετρικά γύρω από το σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή. Αυτό μπορεί να γίνει και με το σπάγκο, αλλά με το σύρμα είναι πιο εύκολο.

Προσέχουμε ώστε όπως θα γυρίζουμε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές (ίδιες), έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο.

Ακουμπάμε το σκελετό πάνω στο χαρτί και το κόβουμε γύρω γύρω, αφήνοντας περιθώριο 3 - 5 εκ.


Ξαναβάζουμε το σκελετό πάνω στο χαρτί και γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα. Κολλάμε με την κολλητική ταινία. Σε δύο άκρα (β,γ) στερεώνουμε σπάγκο, για να δέσουμε στη μέση του την ουρά. Προσέχουμε ώστε αβ = αγ = γδ = βδ. Η ουρά πρέπει να είναι τρεις με τέσσερεις φορές μεγαλύτερη από το μήκος του χαρταετού, για να έχει σταθερότητα όταν πετάει.

Ουρά - ζύγια


Την ουρά θα την κατασκευάσουμε από χαρτιά ή εφημερίδες που θα κόψουμε σε λωρίδες περίπου 20 εκ. μήκους και θα τις δέσουμε στο σπάγκο σε απόσταση 15 -20 εκ. μεταξύ τους.

Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά (ε,ζ), δένουμε τα ζύγια. Τα ζύγια είναι δύο κομμάτια σπάγκος δεμένα στα άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με το σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται στο κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο, για να μπορεί ο χαρταετός να πετάξει σωστά. Στο σημείο της ένωσης δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα και ο χαρταετός μας είναι έτοιμος.

Καλά Κούλουμα!





πηγή: matia.gr





to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram