Τσικνοπέμπτη σήμερα!...



Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα της περιόδου που ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται από τρεις εβδομάδες: την 1η εβδομάδα που ονομάζεται Προφωνή ή Προφωνέσιμη, τη 2η που ονομάζεται Κρεατινή ή Κρεατοφάγος και την 3η εβδομάδα που ονομάζεται Τυρινή ή Τυροφάγος.

Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τη λέξη "τσίκνα" (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από τη λέξη "Πέμπτη".

Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα διασκέδασης και ετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής πριν το Πάσχα.

Είναι ουσιαστικά, ένα ετήσιο έθιμο σ' όλη την Ελλάδα την περίοδο του καρνάβαλου, το οποίο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στους αιώνες. Μια μέρα κατά την οποία όλοι οι Έλληνες τρώνε κρέας και πηγαίνουν στις ταβέρνες.

Στο παρελθόν την Τσικνοπέμπτη οι νοικοκυρές μαγείρευαν κρέας το οποίο άφηναν να "τσιγαριστεί" καλά μέσα στο λάδι, έτσι ώστε να μυρίζει όλη η γειτονιά "τσίκνα". Λέγεται ότι από κει πήρε το όνομά της η μέρα αυτή.

Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές, ψήνουν κρέας και πηδούν πάνω από τις φωτιές.

Στην Κομοτηνή ψήνουν κοτόπουλα και για την ακρίβεια τα καψαλίζουν. Μάλιστα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια το κοτόπουλο στέλνεται από τον άντρα στη γυναίκα και εκείνη στέλνει στον αρραβωνιαστικό μπακλαβά.

Στην Πελοπόννησο ψήνουν κρέας και λουκάνικα και φτιάχνουν τσιγαρίδες και παστό από χοιρινό.

Στην Κοζάνη ψήνουν λουκάνικα και τσιγαρίδες και συνοδεύουν τα εδέσματα με άφθονο κρασί.

Με λίγα λόγια σε όλη την Ελλάδα οι άνθρωποι τρώνε κρέας και διασκεδάζουν μέχρι το πρωί, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους σε πείσμα των δύσκολων καιρών, γιατί πέρασε κι άλλους δύσκολους καιρούς η πατρίδα μας!

Διασκεδάστε και περάστε καλά σήμερα, με καλή παρέα και χορό. Ας είναι και φτωχότερο το τραπέζι, αρκεί να είναι πλούσια η καρδιά και η διάθεση!


πηγή: wikipedia.org
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram