Αποσμητικό ή αντιιδρωτικό;



Το Καλοκαίρι έκανε και επισήμως (έτσι λέει το ημερολόγιο) την εμφάνισή του και μαζί του, θα έχουμε και τα συνήθη προβλήματα ιδρώτα και κακοσμίας.

Πολλά έχουμε κατά καιρούς ακούσει για τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά και οι περισσότεροι από μας τα έχουμε, λίγο συγκεχυμένα στο μυαλό μας.

Για το λόγο αυτό σήμερα θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τις διαφορές τους, έτσι ώστε να ξέρουμε, τι χρησιμοποιούμε και τι καλό ή κακό, κάνουμε στον οργανισμό μας.

Κανένας δεν θέλει να μυρίζει άσχημα, αλλά τι είναι ασφαλές για την υγεία μας;

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι ο ιδρώτας δεν έχει οσμή.

Η δυσάρεστη οσμή από την οποία αγωνιζόμαστε να απαλλαγούμε, προκαλείται από τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα και τα μαλλιά μας. Αυτά τα βακτήρια μεταβολίζουν τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα από τον ιδρώτα μας και προκαλούν τη γνωστή σε όλους, δυσάρεστη οσμή.

Τα αποσμητικά (deodorant) καταπολεμούν τη μυρωδιά, σκοτώνοντας τα βακτήρια, που υπάρχουν στο δέρμα, σε αντίθεση με τα αντιιδρωτικά (antiperspirant) τα οποία εμποδίζουν την εφίδρωση, με το φράξιμο των πόρων και με τη χρήση αλουμινίου. Αν δεν υπάρχει ιδρώτας, τα βακτήρια δεν μπορούν να μεταβολίσουν τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα και το αποτέλεσμα είναι, να αποτρέπεται η δυσάρεστη οσμή.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όμως, είναι πως τα αντιιδρωτικά είναι στην πραγματικότητα ένα κοκτέιλ φαρμάκων και η απόφραξη που δημιουργούν, το κλείσιμο (φράξιμο) των πόρων με άλατα αλουμινίου, εμποδίζοντας τον ιδρώτα, αλλάζει τη λειτουργία του σώματος. Τα αντιιδρωτικά θεωρούνται και είναι φάρμακα, επειδή επηρεάζουν τη φυσιολογία του σώματος.

Τι μπορούν να προκαλέσουν λοιπόν τα αντιιδρωτικά;

Μπορούν να προκαλέσουν Υδραδενίτιδα (Ιδραδενίτιδα), μια μολυσματική διόγκωση του δέρματος λόγω της απόφραξης των πόρων απ' όπου θα έπρεπε να αποβάλλεται ο ιδρώτας, οι τοξίνες, το σμήγμα και άλλες άχρηστες ουσίες του οργανισμού και οι οποίες λόγω των αντιιδρωτικών φυλακίζονται κάτω από το δέρμα και στους αδένες, όπου αναπτύσσονται βακτήρια και μολύνεται η περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι ένα επώδυνο πρήξιμο της περιοχής, που συχνά χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να φύγει, εκτός από φαρμακευτική αγωγή.

Παράλληλα, υπάρχουν συστατικά τα οποία καλό είναι, να τα αποφεύγουμε.

Αυτά είναι:

Αλουμίνιο. Ένα μέταλλο, το οποίο όπως ήδη είπαμε, χρησιμοποιείται για να εμποδίζει τον ιδρώτα να διαφεύγει από τους πόρους του δέρματος, με διάφορες ενώσεις του όπως άλατα αλουμινίου, Aluminum chloride, Aluminum chlorohydrade, Aluminum zirconium, Aluminum zirconium tetrachlorohydrex gly, Aluminum zirconium trichlorohydrex gly. Έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες και τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση με τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες. Παρόλα αυτά η FDA (Οργανισμός Φαρμάκων & Τροφίμων ΗΠΑ) ακόμα δεν έχει χαρακτηρίσει αυτά τα συστατικά ως καρκινογόνα και για το λόγο αυτό περιέχονται σε αποσμητικά, μέχρι νεωτέρας...

Parabens. Πρόκειται για συνθετικά συντηρητικά που βρίσκονται όχι μόνο στα αποσμητικά, αλλά και σε πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα προϊόντα περιποίησης σώματος και μαλλιών. Η ανησυχία με αυτά βρίσκεται στο γεγονός ότι διαταράσσουν τη λεπτή ορμονική μας ισορροπία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου των ορμονών. Έχουν επίσης συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες και τοξικότητα στα όργανα.

Προπυλενογλυκόλη (Propylene Glycol). Αυτό το συστατικό χρησιμοποιείται στα αποσμητικά για να γίνεται το προϊόν πιο εύκολα εφαρμοζόμενο στο δέρμα, αφού τα κάνει πιο εύπλαστα.


Φθαλικοί εστέρες. Πρόκειται για συνθετικά αρώματα και έχουν συνδεθεί με αύξηση των κινδύνων γενετικών ανωμαλιών, αφού μπορούν να διαταράξουν τις υποδοχείς ορμονών και να αυξήσουν τις πιθανότητες μετάλλαξης των κυττάρων.

Triclosan. Χρησιμοποιείται στα αποσμητικά αλλά και στα σαπούνια και τα υγρά μαντηλάκια για τα χέρια, αφού έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για παρασιτοκτόνο. Ορισμένες εταιρείες το έχουν αφαιρέσει από τα προϊόντα τους, όπως και τα parabens, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κάνουν όλες.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα παράγωγα σιλικόνης (Dimethicone), το ταλκ, τα παράγωγα πετρελαίου (Mineral oil, Paraffinum, Petrolatum) και τις νιτροζαμίνες (TEA, DEA, MEA), θα έχουμε συγκεντρώσει τις κυριότερες και πιο διαδεδομένες επικίνδυνες ουσίες.

Τι εναλλακτικές έχουμε θα αναρωτηθείτε, όπως αναρωτηθήκαμε κι εμείς! Υπάρχουν παρόλα αυτά λύσεις.

Κατά πρώτο λόγο, επιλέγουμε αποσμητικά και όχι αντιιδρωτικά. Είναι καλό και υγιεινό να ιδρώνουμε.

Προσέχουμε πολύ, τα αναγραφόμενα συστατικά. Δεν φτάνει να δηλώνει ένα προϊόν πόσο αθώο είναι, πρέπει και να επιβεβαιώνεται από τα συστατικά του.

Μπορούμε μάλιστα να αναζητήσουμε Φυσικά Αποσμητικά και να κοιτάμε για φυσικά ή οργανικά συστατικά, όπως η φυτική γλυκερίνη, το ξύδι, η μαγειρική σόδα, το πράσινο τσάι, η βιολογική αλόη, τα αιθέρια έλαια.

Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό αποσμητικό. Συνταγή θα βρείτε σε προηγούμενη ανάρτησή μας (δείτε τη, εδώ).

Να σημειώσουμε κλείνοντας, πως οι πληροφορίες που σας δίνουμε έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα!!!

Καλό Καλοκαίρι!...





πηγή: organic4greenlivings.com
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram